Van onze redactie
Paramaribo - ,,Er gebeurt daar veel meer dan wat naar buiten komt. De zuivering bij het Openbaar Ministerie (OM) moet verder gaan.” Zo reageert Justitieminister Edward Belfort op de inverzekeringstelling van officier van justitie Ryan Autar afgelopen woensdag op verdenking van strafbare feiten te hebben gepleegd samen met beveiligingsambtenaar A.R.Het koppel gaf onder meer ingevorderde rijbewijzen in ruil voor steek- penningen terug aan de eigenaren, verneemt de Ware Tijd. Het is de tweede keer in korte tijd dat het OM wegens strafbare handelingen van functionarissen bij het parket in opspraak raakt. Belfort hoopt dat hierna eindelijk de bezem door het vervolgingsinstituut wordt gehaald. ,,Laat men doorgaan, dan is het OM in een keer gezuiverd.”
In het verleden zijn naar verluidt ernstige zaken door de top van het OM met de mantel der liefde bedekt. Zo deponeerde de echtgenote van toenmalige officier Radjesh B. een klacht bij de procureur-generaal om een onderzoek in te stellen naar handelingen van haar man.
De bewindsman vindt het jammer dat de president niet de bevoegdheid heeft om functionarissen bij het OM, vanwege strafbare handelingen of ernstige verzaking van hun plicht, uit hun functie te zetten.
De Deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, noemt het ‘schandalig’ dat een lid van het OM voor strafbare handelingen is aangehouden. Monorath plaatst vraagtekens bij de wijze van vervolging door het OM.
De blunder van OM-lid Autar ziet advocaat Ronald Kensmil juist niet als een aanwijzing dat het apparaat als geheel onbetrouwbaar is. Hij ziet deze uitspatting eerder als het gevolg van het uitbreiden van het vervolgingsinstituut. De ervaren vervolgingsambtenaren hebben volgens Kensmil geen handen genoeg om de handelingen van het grote aantal nieuwe vervolgingsambtenaren adequaat te controleren. Kensmil vreest dat het OM door deze gebeurtenis, maar ook de Algoe-kwestie aan betrouwbaarheid inboet. ,,Burgers verliezen op deze manier het vertrouwen in OM en dat is gevaarlijk”, zegt de raadsman.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).