Van onze redactie
Paramaribo - Met de invoering van de algemene basiszorgverzekering van de overheid moet er nu juist voor sommige medicijnen, die vroeger gratis waren, betaald worden. Zeker bij Self Reliance, de verzekeringsmaatschappij die voor de overheid de verzekering verzorgt, is dat reeds het geval. De voorzitter van de Vereniging van Apothekers (VAS), Irvin Jong A Liem sluit een domino-effect niet uit.
,,Self Reliance heeft een medische klapper (lijst van medicijnen die gratis worden verstrekt aan klanten) samengesteld. Hierdoor is de status van een aantal medicijnen veranderd”, bevestigt Jong A Liem in gesprek met de Ware Tijd.
,,Enkele middelen zijn uit de klapper gehaald en een aantal hebben de status van ‘machtigingsmiddel’ gekregen. Dit betekent dat eerst toestemming van de verzekeringsmaatschappij moet worden verkregen om het te mogen verstrekken. Het gevolg kan zijn dat mensen voor medicijnen, die ze eerst vergoed kregen, nu moeten betalen”, legt Jong A Liem uit. Het is ook niet uitgesloten dat alle verzekeringsmaatschappijen zullen beslissen hun medische klappers aan te passen. Enkele klachten hebben de Ware Tijd bereikt dat patiënten onaangenaam verrast zijn door de wijzigingen.
Miriam Naarendorp, hoofd Farmaceutische Inspectie van het ministerie van Volksgezondheid, reageert op vragen van de Ware Tijd dat de meeste verzekeringsmaatschappijen zich wel houden aan de door de overheid aangedragen ‘nationale medische klapper’. Sommige bedrijven hebben de lijst zelfs uitgebreid om hun klanten effectiever tegemoet te komen. De maatschappijen zijn echter niet verplicht zich te houden aan het overheidsvoorstel en zijn volgens haar binnen hun recht om aanpassingen te plegen aan hun eigen lijst van medicijnen die zij vergoeden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).