Overleg over grens Nederlands en Frans Sint Maarten
Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Premier Silveria Jacobs en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken van Nederland Wopke Hoekstra (CDA) zijn tevreden over de voortgang van de grensonderhandelingen tussen Nederlands en Frans Sint Maarten en het erover eens dat het voor het eiland van groot belang is dat de discussie over de exacte locatie van de grens wordt beslecht.
Dat wordt geschreven in een persbericht van de regering van Sint Maarten. Minister Hoekstra gaf aan dat hij graag een ‘Quadripartite Meeting’ (vierpatijenoverleg) tussen de twee Sint Maarten-helften, Frankrijk en Nederland zou willen organiseren om nieuwe afspraken te maken tussen de partijen. Het is de bedoeling dat dit begin 2023 plaatsvindt.
Jacobs ontving Hoekstra tijdens een bilaterale bijeenkomst in het regeringsgebouw. Dat was gisteren. De bijeenkomst maakt deel uit van het geplande bezoek van de minister van 24 tot en met 26 oktober, om met de premiers en gouverneurs van de landen de huidige geopolitieke ontwikkelingen in Europa en het westelijk halfrond te bespreken. ,,Met de huidige stand van zaken in de wereld is het belangrijk om onze strategische partnerschappen te versterken, vooral met onze Koninkrijkspartners om wereldwijde crises aan te pakken die ons als kleine eilandstaten in ontwikkeling direct raken”, aldus Jacobs. De minister-president en Hoekstra bespraken verschillende aangelegenheden met betrekking tot Buitenlandse Zaken, zoals de lopende samenwerking met de Franse kant van het eiland. Er werd opgemerkt dat er vooruitgang wordt geboekt op verschillende fronten, zoals onderwijs, gezondheid, wetshandhaving en justitiële samenwerking. Minister Hoekstra is in de middag van 24 oktober aangekomen en heeft ook een ontmoeting gehad met de gouverneur van Sint Maarten Ajamu Baly en met de Préfet van Sint Maarten Vincent Berton.
De minister-president en Hoekstra zijn gisteren doorgereisd naar Curaçao voor een ontmoeting met de premiers van Curaçao en Aruba in het kader van het Koninkrijks Overleg Buitenlandse Betrekkingen (Kobb). Tijdens het Kobb zijn verschillende onderwerpen van regionaal belang besproken, zoals (geo)politieke ontwikkelingen in de regio, kwesties met betrekking tot veiligheid en beveiliging, de positie van kleine eilandstaten in ontwikkeling, toegang tot financiering, lidmaatschap van regionale organisaties en consulaire aangelegenheden.