Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De Nature Foundation St. Maarten kreeg onlangs de kans om naar Europa te reizen om van verschillende internationale partners te leren. Projectcoördinator Alice Manley deed kennis op bij de organisaties in Italië, Kroatië, Nederland en Engeland die vertelden over hun ervaringen met de implementatie van het ‘In-No-Plastic’-project in hun land.

sxminnoplasticIn Venetië nam Manley deel aan een grootschalige schoonmaakactie met Venice Lagoon Plastic Free, een collega-partner van het In-No-Plastic-project. Dit evenement vond plaats gedurende twee dagen ter ere van de World Clean-Up Day 2021. Er werd meer dan 800 kilo aan zwerfvuil op zee verzameld. Tijdens het evenement leerde de projectcoördinator nieuwe processen voor het verzamelen van data.
Vervolgens werkte Manley in Kroatië samen met Ponikve, een afvalinzamelings- en organisatiebedrijf. Op het eiland Krk besprak ze de methoden die de organisatie toepast. Ook kreeg Manley een praktische training in gegevensinvoer, analyse, educatie en ‘outreach’.
In Nederland ontmoette ze de oprichter van BlueXPRT, Ludwin Daal. Daal groeide op in Sint Maarten. Hij drong er sterk bij de Nature Foundation op aan om aan het project deel te nemen.
De laatste partner die de Nature Foundation bezocht was Thames21, gevestigd in de hoofdstad van Engeland. Deze toonaangevende milieuorganisatie richt zich op het schoonhouden van de rivier de Theems. Manley nam aan verschillende schoonmaakactiviteiten deel en ontving tips en advies die ze kan toepassen op Sint Maarten.
,,De informatie die we hebben verzameld zal de Nature Foundation ten goede komen. Met name hoe we in het vervolg opruimacties zullen organiseren en andere aspecten van dit project dat is gericht om het zwerfvuil op het eiland te verminderen”, aldus Manley.
In-No-Plastic is gestart in oktober 2020 en is een driejarig project gefinancierd door de Europese Unie (EU). In totaal heeft de EU 7,4 miljoen euro voor het project beschikbaar gesteld. Een consortium van 17 partners en 10 verschillende landen in Europa en het Caribisch gebied vormen samen het project. The Nature Foundation werkt samen met de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) aan In-No-Plastic.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.