Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - Demonstranten kwamen zaterdagochtend in Bellevue bijeen en eisten dat Préfète-afgevaardigde Sylvie Feucher de grens onmiddellijk zou heropenen en in gesprek zou gaan met de regering van het Nederlandse Sint Maarten voor een gezamenlijke aanpak van de crisis. sxmdemoDat meldt The Daily Herald. De demonstranten riepen op tot versterking van de gezondheidsmaatregelen op het hele grondgebied om de toename van het aantal gevallen van coronavirus te beteugelen. Er waren naar schatting ongeveer zestig personen van beide kanten van het eiland aanwezig. Organisator Lenny Mussington merkte op, ‘het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit’.

De belangrijkste klacht van de demonstranten is dat de Préfète ‘het eenzijdige besluit nam om onze symbolische grens te sluiten’. Dit is in strijd met het Verdrag van Concordia dat het vrije verkeer van mensen op ons grondgebied garandeert”, aldus Mussington. ,,Deze autocratische methode om de crisis te beheersen is rampzalig gebleken voor ons land en voor het welzijn van zijn bevolking. De Préfète heeft opzettelijk het feit genegeerd dat beide partijen een gemeenschappelijke bestemming delen. Als gevolg hiervan is de economische situatie verslechterd. Het valse voorwendsel dat ze heeft gebruikt is dat deze maatregel dient om de bevolking te beschermen, maar dit is volkomen ongegrond.”

Noch Feucher, noch president van de Collectivité Daniel Gibbs waren bij het protest aanwezig om oplossingen aan te dragen. Na de ontmoeting tegenover Home N Tools marcheerden de demonstranten onder de Unity Flag naar het gendarme-controlepunt, ongeveer halverwege de Cole Bay-grens, waar een aantal mensen het woord nam. Onder de sprekers waren organisator Lenny Mussington, oppositieleider van de territoriale raad Louis Mussington, Rhoda Arrindell en WIFOL-vakbondsleider Theophilus Thompson die van Nederlandse zijde overkwam, Shujah Reiph, Victor Paines, Hervé Meunier, Isabelle Artsen van districtsraad drie, en voormalig voorzitter van de Territoriale Raad, Alain Richardson.

Louis Mussington zei dat hij wilde dat de autoriteiten begrijpen dat het zinloos en inefficiënt is om mensen de grens over te laten met een autorisatie, maar zonder ze te testen op het virus. ,,Het is wetenschappelijk bewezen dat het dragen van een mondkapje, het wassen van handen en afstand houden de enige wapens zijn die we hebben om deze ziekte te bestrijden totdat er een vaccin is gevonden”, zei hij. ,,We moeten de feesten stoppen, de nachtclubs sluiten en de bars eerder sluiten. Laten we ons opnieuw concentreren op deze preventieve maatregelen, maar de economie niet doden. We hebben al een kreupele economie. We zeggen dat de mensen vrij kunnen circuleren, maar tegelijkertijd de gezondheidsmaatregelen versterken.”

Lenny Mussington wilde de Préfète laten weten dat het protest gaat over de eenheid van het eiland en het Verdrag van Concordia. ,,Het zit in het DNA van de Saint Martin-mensen om als één te leven”, zei hij. Rhoda Arrindell zei: ,,Of je gelooft in eenheid, of je gelooft niet. Als je in eenheid gelooft, heb je de plicht om op te staan tegen alle vormen van verdeeldheid op ons eiland. We moeten vechten om de eenheid koste wat het kost te bewaren.” Ze noemde het verhaal over het virus als excuus voor de grensafsluiting ‘onzin’.

Bedrijfseigenaar en districtsvertegenwoordiger Isabelle Artsen: ,,Dit treft ons allemaal mentaal. Het moet op een andere manier worden gedaan, zonder intimidatie en provocatie, maar met respect. Ik sta onder stress sinds Irma en vecht om te overleven. Het is niet het virus dat ons zal doden, het is de stress.” Alain Richardson beschouwde de sluiting van de grens als illegaal en ongrondwettelijk. ,,Denk je dat de controles hier en in French Quarter het virus gaan stoppen? Natuurlijk niet. Het moet een gezamenlijke inspanning van beide regeringen zijn om verspreiding te voorkomen. Veel bedrijven zitten in de problemen. Ik ken er een in French Quarter die gaat sluiten omdat die voor 90 procent afhangt van de Nederlandse klanten. Het kleine bedrijfje van mijn eigen dochter verliest al 50 procent van haar klanten uit Dutch Quarter.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.