Philipsburg - Het eerste duurzame ontwikkelingsdoel, ‘de uitroeiing van armoede’ werd vorige week besproken op de Universiteit van Sint Maarten (USM). Het evenement markeerde de aftrap voor de tweede USM Seminar Series mede gesponsord door afdeling Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Unesco St. Maarten.
De avond begon met een inleiding op het onderwerp ‘armoede’ aangeboden door USM-president Dr. Antonio Carmona Báez, die erop wees dat het eiland een armoedegrens moet ontwikkelen. ,,USM wil armoede helpen bestrijden door onderzoek, maar we kunnen niets aan armoede doen op Sint Maarten als we niet definiëren wat het is en hoeveel mensen het beïnvloedt. Daarom moet de overheid ons initiatief ondersteunen om wetenschappelijk onderzoek te doen en een armoedegrens vast te stellen zoals de meeste landen hebben”, verklaarde hij.
Loekie Morales, verantwoordelijk voor het promoten van de ontwikkelingsdoelen op Sint Maarten, legde het belang van de United Nations 2030 Agenda uit en benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen overheid, maatschappelijk middenveld en de particuliere sector.
Raymond Jessurun van United Consumers Association en St. Maarten Anti-Poverty Platform gaf daarna een presentatie over het probleem van structurele armoede. Hij verklaarde dat armoede op Sint Maarten ook verband houdt met ongelijkheden binnen het Nederlands Koninkrijk. ,,Sint Maarten is het duurste land binnen het Koninkrijk wat de consumentenprijzen betreft. Ons minimumloon komt niet overeen met die prijzen”, zei hij.
Volgens Jessurun moet armoede worden uitgeroeid vanuit een mensenrechtenperspectief, kijkend naar de toegang tot een minimaal huishoudinkomen en adequate huisvesting.
Mensenrechten moeten worden gewaarborgd door het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van internationale organisaties en conventies. ,,We hebben een armoedegrens nodig die in overeenstemming is met de normen van de Europese Unie, omdat we Europese burgers zijn. Wat we hier vandaag zien is ‘apartheid’”, zei hij.
Jessurun sprak ook over strategieën van de United Consumers Association, zoals het binnenbrengen van containers met verse maar duurzame producten uit de Dominicaanse Republiek. Gedurende de afgelopen twee maanden hebben meer dan 2.000 mensen voedsel gekocht op de markt die door de vereniging is opgezet. ,,We hebben de supermarkten en importeurs een bericht gestuurd dat we de prijzen op Sint Maarten kunnen verlagen.”
Volgens Denicio Wyatte van Eco-St. Maarten Agricultural and Research Foundation moet er gekeken worden naar langetermijnoplossingen ‘als we armoede echt willen uitroeien’. ,,Het faciliteren van ‘handouts’ en goedkopere import van voedsel houdt alleen een vicieuze cirkel van afhankelijkheid in stand. We kunnen mensen uit de armoede halen door te investeren in landbouw”, zei Wyatte.
De laatste presentatie werd gegeven door Mercelina, die feiten en cijfers naar boven haalde over kwesties in verband met armoede. Hij had kritiek op de plannen voor herstel en wederopbouw. ,,Waarom hebben we een gloednieuw ziekenhuis nodig als we daken boven ons hoofd nodig hebben?” vroeg hij.
In zijn slotopmerkingen maakte Carmona duidelijk dat hij van plan is het Nibud, het in Nederland gevestigde Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, naar Sint Maarten te brengen voor het opzetten van het onderzoek. Nibud was essentieel bij het definiëren van armoede op Bonaire door een combinatie van gegevensverzameling over de kosten van levensonderhoud, prijzen, lonen en gezinsconsumptiepatronen.
,,Op St. Maarten/St. Martin moet het onderzoek echter aan beide kanten van de grens worden gedaan, omdat veel mensen aan de Franse kant wonen, maar aan de Nederlandse kant werken of naar school gaan”, voegde Carmona eraan toe.
De universiteit is van plan een voorstel in te dienen bij de inkomende interim-regering voor dit onderzoek.