Philipsburg/Willemstad - Een team van deurwaarder en politie heeft zaterdag in opdracht van Disosa namens Louis Vuitton, Chanel en andere bekende merken bij verschillende marktkramen in het toeristisch hart van Sint Maarten beslag tot afgifte gelegd op namaakartikelen.
De inval verliep rustig. De politie was in groten getale aanwezig. Waarschijnlijk hebben de verkopers daarom dit keer niet getracht de illegale producten te verstoppen. Alle namaakhandel werd in beslag genomen, in grote vuilniszakken geladen en afgevoerd in een vrachtauto.
De advocaat van Louis Vuitton, Wiek Herben van Liance Law op Curaçao, benadrukt tegenover het Antilliaans Dagblad: ,,De merkhouders blijven doorgaan met de inbeslagneming van namaakproducten om de handel hierin te ontmoedigen.”
Uiteraard zouden zij graag willen weten wie de toeleveranciers van de markt zijn. ,,Waarschijnlijk fingeren de verkopers op de markt zelf als stroman. De openlijke namaakhandel op Sint Maarten is veel ‘high end’-merken, die hoge kwaliteit producten en diensten aanbieden, een doorn in het oog.”
De advocaat stelt dat deze markt ‘maar ook winkels in vooral Backstreet en Frontstreet’ al jaren ongehinderd en ongestraft hun gang gaan, terwijl het illegaal is om ‘nep’ te verkopen. ,,Dat willen de merkhouders nu gaan aanpakken”, aldus Herben.
Hij legt uit dat niet iedereen bekend is met het feit dat handel in namaak, counterfeit, vaak in verband staat met het witwassen van geld en financieren van terrorisme, wapenhandel, drugs en ander criminele activiteiten. ,,Vandaar dat wij ook vaak beslag leggen op bankrekeningen van counterfeiters.”
De omvang van de handel in namaak wereldwijd is qua omzet groter dan die van de handel in drugs en wapens bij elkaar, vervolgt de raadsman. ,,Veel van de namaakgoederen van onze klanten worden geproduceerd in China, vervoerd via Panama naar onder meer Sint Maarten en Curaçao. Sint Maarten is een belangrijke doorvoerhaven c.q. draaischijf naar weer andere bestemmingen. Zichtbaar op de markt en in de Frontstreet en Backstreet is duidelijk dat veel namaakspullen op Sint Maarten blijven en alhier ter verkoop worden aangeboden.”
Het advocatenkantoor op Curaçao kreeg op 24 mei verlof van het gerecht op Sint Maarten voor drie keer beslag leggen. In verband daarmee neemt Herben deurwaarder Robertico Ramazan uit Curaçao mee, waarvoor ook speciaal verlof is verkregen. ,,Na 15 juni hebben we zaterdag voor de tweede keer beslag gelegd. En het lag er weer helemaal vol. Ditmaal hadden we assistentie van de politie, zeker tien man sterk.”