Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Ondanks een motie van wantrouwen van het parlement op 25 september, om het kantoor met onmiddellijke ingang te verlaten, is oud-premier Leona Romeo-Marlin van plan om minister te blijven tot er een nieuwe regering gevormd wordt. Dat maakt The Daily Herald bekend.
,,Wat ik kan zeggen is dat ik mezelf niet twee keer kan ontslaan”, zei Romeo-Marlin toen gisteren gevraagd werd of ze van plan is het kantoor te verlaten gezien de motie.
,,Op maandag 23 september nam ik ontslag - de hele ministerraad nam ontslag. We hebben de instructies van de gouverneur (Eugene Holiday) gekregen om beheerder te zijn tot er een nieuwe regering wordt geplaatst. Dus daar hebben we ons aan gehouden. Als de gouverneur me vraagt om te vertrekken, dan heb ik daar absoluut geen problemen mee. Eigenlijk begon mijn kantoor al mijn spullen te ruimen, maar de gouverneur vroeg ons om nog door te gaan en de dingen af te ronden die moesten worden afgerond. Dus, op basis van het verzoek van de gouverneur, kies ik ervoor om hier nog steeds samen met de rest van de ministerraad te blijven”, verklaarde Romeo-Marin tijdens de persconferentie gisteren.
Vorige week heeft het parlement een motie van wantrouwen aangenomen tegen vijf van de zes leden van de ministerraad alsook de Gevolmachtigde minister en waarnemend Gevolmachtigde minister. Ook gaven de Staten een instructie dat premier Romeo-Marlin en minister van Justitie Cornelius de Weever ‘per direct uit kantoor worden verwijderd’.
De motie van wantrouwen werd aangenomen tegen Romeo-Marlin; De Weever; minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Wycliffe Smith; minister van Financiën Perry Geerlings; minister van Toerisme, Economische Zaken, Vervoer en Telecommunicatie Stuart Johnson; Gevolmachtigde minister Jorien Wuite en waarnemend Gevolmachtigde minister Michael Somersall. Minister van Volkshuisvesting, Milieu, Ruimtelijke Ontwikkeling en Infrastructuur (Vromi) Christopher Wever werd een motie van wantrouwen bespaard en mag aanblijven als minister.
De motie verklaarde dat de voormalige regeringscoalitie ‘uit zichzelf implodeerde en uiteenviel en dat het besluit om het parlement op dit moment te ontbinden en de kiezers op te zadelen met een nieuwe verkiezing egoïstisch, politiek gemotiveerd en een flagrant misbruik is van onze Grondwet’.
De overwegingen voor de motie stellen dat het kabinet Romeo-Marlin zijn meerderheid in het parlement op 9 september 2019 verloor, toen Statenlid Franklin Meyers (United Democrats) publiekelijk in het parlement verklaarde dat hij de regering niet langer steunde en dat hij niet langer deel kon blijven uitmaken van de heersende coalitie.
Twee dagen later, op 11 september, bevestigde Meyers zijn intrekking van steun van de overheid schriftelijk en bevestigde hij dat hij zichzelf tot onafhankelijk Statenlid verklaarde.
Op zondag 22 september vormden de Statenleden van de National Alliance (NA), United St. Maarten Party (US Party) en onafhankelijke Statenleden Luc Mercelina en Chanel Brownbill een nieuwe coalitie met negen leden.
De motie ging verder met het feit dat pas na de aankondiging dat de nieuwe meerderheid in het parlement was gevormd en bereid is een nieuwe regering voor Sint Maarten te steunen, de Raad van Ministers ‘haastig’ een besluit nam om een beroep te doen op artikel 59 van de Grondwet van Sint Maarten en het parlement te ontbinden en spoedverkiezingen aan te kondigen.