Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Het op Curaçao gevestigde Liance Law Firm heeft zaterdag op Sint Maarten een grote hoeveelheid namaakartikelen van de bekende merken Louis Vuitton en Gucci in beslag genomen.

SXMDat gebeurde in samenwerking met de Curaçaose deurwaarder Ramazan en met toestemming van het Gerecht in Eerste Aanleg op Sint Maarten.
Het Curaçaose advocatenkantoor ondernam vorige maand gerechtelijke stappen namens Disosa Brand Protection Services Ltd, dat eveneens op Curaçao is gevestigd, zo blijkt uit het verzoek aan de rechter. De nepartikelen, waaronder tassen en portemonnees van het merk Louis Vuitton, werden te koop aangeboden in de Backstreet op de markt achter het Gerechtshof van Sint Maarten. Het betreft negen personen met een standplaatsvergunning waarvan er zeven zijn geboren in Haïti en twee op Curaçao. Zij kregen de namaakproducten van het eveneens aan de markt gelegen Padma bv, dat opereert onder de handelsnaam Popular Brands.
Disosa deed enkele proefaankopen en kon na onderzoek vaststellen dat het om namaakartikelen ging. Alle kraampjes hadden exact dezelfde nepproducten op hun tafels uitgestald die dit jaar of eerder waren ingevoerd door Popular Brands. Ook de betaling met pinpas ging via een rekening van de bv die aan de Backstreet 59 is gevestigd. ,,In feite zien we hier één grote marktplaats, gevestigd op één en hetzelfde aders, van waaruit dezelfde namaakgoederen ‘centraal’ aangeboden worden en verkocht”, aldus advocaat Wiek Herben van Liance Law Firm in het verzoek tot ‘conservatoir beslag tot afgifte’.
Herben legt uit dat ‘merkhouders wereldwijd gezamenlijk optreden tegen invoer, doorvoer en handel in namaakgoederen’. Het gaat dan om de bescherming van het gebruik van het logo, woord- en beeldmerk en het ontwerp. Disosa komt in actie als het gaat om Louis Vuitton, maar ook bijvoorbeeld Nike, Chanel, Puma, Cartier, Tommy Hilfiger en verschillende Zwitserse horlogemerken zoals Rolex, Breitling en Tag Heuer.
Het Gerecht op Sint Maarten gaf toestemming om de namaakartikelen in beslag te nemen bij Popular Brands en bij de kraampjes op de markt. Daarnaast stemde de rechter in met een conservatoir derdenbeslag bij de banken. Disosa wil voorkomen dat, zoals in eerdere gevallen is gebeurd, de goederen worden verduisterd in plaats van afgegeven.
Advocaat Herben schat de opgelopen schade voor merkhouders op ten minste 20.000 dollar. Het gaat dan om kosten in verband met de rechtszaak en voor het opsporen en uit de circulatie halen van de goederen. Daarnaast treft het aanbod van nepartikelen de officiële distributeurs. ,,Die hebben door lagere omzetten minder producten naar Sint Maarten kunnen exporteren en zijn daardoor omzet misgelopen”, aldus Herben in het beslagrekest. De omvang van de gederfde winst door merkhouders kan nog niet exact worden bepaald, maar wordt voorlopig bepaalt op een bescheiden 7.500 dollar.
Wat al helemaal niet in een geldbedrag is uit te drukken, is de reputatieschade. Door het oneigenlijk gebruik van logo, woord- en beeldmerk en ontwerp worden consumenten en tussenhandelaren misleid. Zeker als blijkt dat het artikel niet voldoet aan de verwachtingen zal dat ‘afbreuk doen aan het zorgvuldig opgebouwde merk’.
Dat merkhouders wereldwijd de handen ineenslaan om de handel in namaakproducten tegen te gaan, heeft er alles mee te maken dat daders van merkschending er geregeld mee wegkomen. Dan is het betreffende product op het moment van beslaglegging niet meer te vinden, ‘want alweer verkocht’, maar regelmatig worden dan wel andere nog niet gedocumenteerde nepexemplaren aangetroffen van hetzelfde of een ander product van dezelfde of een andere merkhouder, aldus Herben.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.