Of leven wij soms in ‘Silvalandia’?

Door Steven Croes
Wat houdt een democratie in? Wat houdt een rechtstaat in? Democratie betekent dat een volk zichzelf regeert. We leven niet in een dictatuur, tirannie of despotisch regime. We leven in een democratie. We leven in een rechtstaat. In een democratie leven betekent dat de volksvertegenwoordiging uiteindelijk het laatste woord heeft. In een rechtstaat leven betekent dat het recht geëerbiedigd wordt.

Hetgeen maandag heeft plaatsgevonden in de Statenvergadering was een farce. Een bespotting van dit illustere en hoogste orgaan van ons land. Een minachting van onze rechtstaat. Wat de minister van Financiën, de heer Javier Silvania (MFK), maandag heeft uitgehaald, gaat alle perken te buiten. Niet alleen had hij de door de PAR-fractie al anderhalf jaar geleden opgevraagde adviezen en ander documentatie gerelateerd aan zijn besluit niet vooraf aan de Staten overhandigd. Maar ook, hij heeft deze totaal niet overhandigd. De heer Silvania heeft slechts enkele niet ter zake doende documenten ter inzage bij de griffie neergelegd.

Om af te wijken van een verzoek van de Staten om documentatie te overhandigen en om totaal iets anders (en veel te laat) slechts ter inzage te leggen, laat zien hoezeer deze heer de Staten respecteert. ,,Nèt nèt nada”. Hij geeft niets om de informatieplicht welke hij tegenover de Staten heeft.

En dan heb ik het niet eens over de denigrerende houding die hij gedurende de hele vergadering ten toon spreidde. In plaats van netjes vragen te beantwoorden, zoals een goede werknemer betaamt - want dat is wat hij is, een dienaar van het volk van Curaçao - verklaarde hij als een onderwijzer les te geven aan een stelletje Statenleden die er zogenaamd maar niets van begrijpen.

Het onderwerp zou ons te boven gaan. Is dat zo? Het onderwerp is simpel: de heer Silvania heeft zonder wettelijke grondslag (lees: illegaal) 3 miljard gulden aan belastingschulden kwijtgescholden. Niets meer en niets minder. Dit is voor iedereen duidelijk, behalve voor de minister zelf. Waarom meent de minister het beter te weten dan het adviesorgaan Sociaal-Economische Raad (SER)? Of meer wijsheid te hebben in zijn pink dan drie Hofrechters in heel hun wezen? De vonnissen zijn duidelijk: het gaat om kwijtschelding.

Als de heer Silvania inderdaad zo veel slimmer is dan de volksvertegenwoordiging, dus dan het Curaçaose volk, waarom begrijpt dan iedereen dat wat de heer Silvania gedaan heeft illegaal is? Waarom had de heer Silvania zoveel woorden nodig om uit te leggen wat on-uitlegbaar is? Het is toch simpel? Als de heer Silvania een wettelijke basis had voor zijn toenmalig Facebookpost, die verregaande gevolgen had voor het Land, dan had hij nu geen wettelijke basis daarvoor gezocht. De Staten roepen de heer Silvania ter verantwoording en hij slaat dat bevel in de wind. Het moge duidelijk zijn: de heer Silvania is hier níet de baas. Dat zijn wij, het Curaçaose volk. Iedereen dient zich aan de wet te houden. Of leven wij soms in Silvalandia?


De auteur van deze opiniebijdrage, Steven Croes, is voormalig minister van Onderwijs en momenteel Statenlid voor oppositiepartij PAR

ADOpinie 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.