Minister Silvania ‘vergeet’ belangrijke details; LNT is van kabinet-Pisas
Door Quincy Girigorie
PAR heeft altijd een rechte lijn gelopen wanneer het aankomt op het beleid van de gezondheidszorg: het verminderen van de gezondheidszorgkosten op een correcte en verantwoorde manier.
PAR, sinds de periode van het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN), was overtuigd van de noodzaak om de kosten in de zorgsector te verminderen/verlagen en nam ook de stappen op een correcte en verantwoorde manier. In november 2019 heeft toentertijd minister van Gezondheid, Suzy Camelia-Römer (PIN) gekozen om zoveel mogelijk specialisten in dienst te nemen bij het Curaçao Medical Center (CMC), tegen een lager salaris. Deze maatregel ging hand in hand met het verbod dat specialisten zich buiten het ziekenhuis konden vestigen en werd er ook een pensioenleeftijd van 65 jaar ingevoerd voor specialisten in dienst van het ziekenhuis.
Met onder meer deze maatregelen heeft het kabinet-Rhuggenaath de kosten in de gezondheidszorg voor de komende jaren op een verantwoorde wijze verlaagd. Voor 2018 was het namelijk mogelijk dat specialisten die alleen van bvz (basisverzekering ziektekosten; exclusief de particulier verzekerden) 1,5 miljoen gulden per jaar incasseerden met hun privépraktijk. Met de nieuwe salarisstructuur is dit meer dan gehalveerd tot een maximum van 660.000 per jaar.
Specialisten op Curaçao verdienen een vergelijkbaar salaris als in Nederland. CMC opende op 15 november 2019 haar deuren en de nieuwe salarisstructuur voor specialisten in dienst, werd gebaseerd op de salarisstructuren die gebruikt worden in Nederland, namelijk het AMS 2018 en HAMS 2019. Specialisten in dienst bij CMC verdienen dus een basisloon vergelijkbaar met dat van specialisten in Nederland, terwijl ze veel meer uren per week werken (32-60) en meer patiënten verzorgen.
Het was nooit de bedoeling om de Landsverordening Optimalisering Overheidsgelieerde Entiteiten (LOOE) op medische specialisten toe te passen. LOOE (kabinet-Rhuggenaath) vindt zijn oorsprong op 13 mei 2020 toen er een ministerieel besluit uit het ministerie van Financiën kwam om de maatregelen overeengekomen met Nederland toe te passen, waaronder een maximumsalaris voor directeuren van overheidsbedrijven. Vanaf dat moment werden overheidsinstanties gevraagd om deze norm toe te passen, in afwachting van het finaliseren van de wet. Kabinet-Rhuggenaath heeft nóóit gevraagd om deze norm op medische specialisten toe te passen.
Zes maanden eerder werden namelijk al de afspraken gemaakt en maatregelen getroffen met betrekking tot de salarissen van specialisten in dienst van het CMC en uit onderzoek bleek dat het belangrijk was om de salarissen van specialisten in lijn te houden met die in andere delen van het Koninkrijk. Door deze ongeveer gelijk te houden, kon Curaçao garanderen dat landskinderen die in het buitenland studeren en werken (bijvoorbeeld in Nederland), terug kunnen keren naar Curaçao en onze gemeenschap kunnen dienen.
PAR heeft in februari 2021 inderdaad het CMC als publieke entiteit verklaard waarop ook de LOOE van toepassing was, maar het was altijd de bedoeling (zoals ook het advies van Wetgeving en Juridische Zaken, WJZ, van mei 2023 beaamt) om medische specialisten (om hierboven reeds genoemde redenen) van de toepassing van de norm te vrijwaren, net zoals dit in Nederland en Aruba het geval is. Het is niet redelijk en billijk om medische specialisten - als enige groep in de medische sector - tweemaal te benadelen.
Nadat het kabinet-Rhuggenaath in november 2019 al maatregelen had genomen om het inkomen van specialisten in dienst bij CMC te beperken, was het nooit de bedoeling om zes maanden later opnieuw te snijden in het salaris van deze groep, omdat dit oneerlijke concurrentie in het Koninkrijk voor medische specialisten zou creëren, wat de kwaliteit van het zorg in ons land zou kunnen schaden.
De huidige minister Javier Silvania (MFK) van Financiën en van Gezondheid handelde tegen het WJZ-advies in. Het is precies bovengenoemde conclusie, dat WJZ in haar advies van 9 mei 2023 aan minister Silvania weergaf. Het was nóóit de bedoeling van enige regering om (LOOE) noch LNT (Landsverordening Normering Topinkomens) toe te passen op medische specialisten, omdat ze overal in het Nederlandse Koninkrijk zijn vrijgesteld van vergelijkbare wetten en dat het niet doelmatig voor de medische sector op Curaçao is om deze wet toe te passen op deze groep zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor de hele zorgsector. Dus het feit dat in 2021 het kabinet-Rhuggenaath CMC op de lijst van overheidsentiteiten heeft geplaatst waarop LOOE van toepassing zou moeten zijn, betekent niet dat de wet ook van toepassing zal zijn op medische specialisten, omdat er al afspraken waren gemaakt op welke structurele manier de kosten van deze groep worden verlaagd!
Minister Silvania ‘vergeet’ belangrijke details. De LNT is van het kabinet-Pisas II. Het is ook opmerkelijk hoe de minister handig weet te ‘vergeten’ dat de LOOE van het kabinet-Rhuggenaath volledig is veranderd in de LNT, wat een wet van MFK is. Bijvoorbeeld de toepassing van 12,5 procent voor overheidsentiteiten is uit de wet gehaald en er is een nieuwe norm ingesteld, volledig onder de verantwoordelijkheid van MFK.
Het is dan ook opmerkelijk hoe minister Silvania, toen de LNT op 22 december 2022 werd ondertekend, grandioos aangaf dat het een prestatie van MFK was, om vandaag te zeggen dat het een voortzetting is van het beleid van het kabinet-Rhuggenaath. Welke is het nu?
PAR heeft altijd één lijn getrokken voor het welzijn van de gemeenschap, ongeacht wiens belangen worden aangetast. In 2019 heeft PAR, samen met de coalitiepartners (MAN en PIN), actie ondernomen tegen overdreven hoge inkomens in de zorgsector, ongeacht wie door deze beslissing werd geraakt. PAR heeft altijd de belangen van de gemeenschap als prioriteit gesteld, boven die van partijleden, hun familieleden of politieke adviseurs. Het is nu aan de MFK om deze lijn te volgen en conform het WJZ-advies de LNT ook toe te passen op politieke adviseurs.
Stop met manipuleren, gedraag je niet als een kind en ga het land besturen. In plaats van kinderachtige streken uit te halen en manipulatieve communicatie uit te sturen om de schuld af te schuiven, zou de minister de gevolgen van zíjn beslissing moeten bekijken. Iemand die tegen het advies van de afdeling WJZ de LNT alsnog op medische specialisten toepast en hierdoor toestaat dat specialisten op Curaçao aanzienlijk minder verdienen dan hun collega’s in het Koninkrijk der Nederlanden heeft niet de juiste bedoelingen voor ogen voor het volk.
PAR heeft altijd gepleit voor het algemeen verlagen van de gezondheidszorgkosten om precies déze desastreuze langetermijngevolgen te vermijden. Als gevolg van de keuzes van de minister, dreigen onze kosten om patiënten voor zorg naar Colombia of andere buitenlandse bestemmingen te sturen te stijgen, en de kwaliteit van de medische zorg in het algemeen dreigt te dalen. Dit zou onze gemeenschap uiteindelijk veel meer kunnen kosten dan het toepassen van LNT op specialisten, een maatregel waar PAR altijd tegen heeft gestreden. Dit is ‘penny-wise, pound-foolish’.
De auteur van deze opiniebijdrage, Quincy Girigorie, is partijleider PAR en voorzitter van de PAR-fractie in de Staten. In het kabinet-Rhuggenaath was hij als jurist minister van Justitie. Girigorie bood deze bijdrage aan voor publicatie in het Antilliaans Dagblad.