Door Javier Silvania
In de sociale media en in de pers wordt de laatste dagen veel aandacht besteed aan de Landsverordening normering topinkomens Curaçao (LNT) en wordt gespeculeerd welke regering of politieke partij Curaçao Medical Center (CMC) op de lijst van overheidsgelieerde entiteiten heeft geplaatst waarvoor de LNT van toepassing is. Aanleiding is de problematiek die is ontstaan met de medisch specialisten die werkzaam zijn bij het CMC, omdat zij niet gekort willen worden op hun salarissen als gevolg van de op 21 december 2023 in werking getreden LNT (P.B. 2022, no. 133). De specialisten hadden zich verenigd in de Landelijke Vereniging van Medische Professionals in Dienstverband Curaçao (LVMPiD).
Normering van de topinkomens van de overheidsgelieerde entiteiten stond al jaren op de agenda:
• Op 15 september 2015 wordt de ontwerp-Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten (zittingsjaar 2015-2016-075) door de PAR-regering ter goedkeuring aan de Staten aangeboden. De normering van de topinkomens maakte in eerste instantie deel uit van deze landsverordening;
• Op 8 juni 2021 wordt door de voormalige PAR/MAN-coalitie een tweede Nota van Wijziging (No. 7) op de ‘Landsverordening eerste tranche optimalisering overheidsgelieerde entiteiten’ (zittingsjaar 2020-2021-187) ter goedkeuring aangeboden aan de Staten. De aanbieding is ondertekend door de toenmalige minister van Algemene Zaken, de heer Eugene Rhuggenaath en de toenmalige minister van Financiën, de heer Kenneth Gijsbertha. In deze tweede Nota van Wijziging wordt CMC expliciet toegevoegd aan de lijst van overheidsgelieerde entiteiten (bijlage 2 van de landsverordening).
De opname van CMC als overheidsgelieerde entiteit luidt als volgt: ,,Onderdeel B: In Bijlage 2 wordt Curaçao Medical Center aan de bijlage gevoegd.” De toelichting van de tweede Nota van Wijziging op de opname van CMC als overheidsgelieerde entiteit luidt als volgt: ,,Verwezen wordt naar de Memorie van Antwoord, zittingsjaar 2020-2021-187, pagina 11. De MAN-fractie vraagt waarom CMC niet opgenomen is op een van de bijlagen behorende bij het ontwerp. De regering geeft als antwoord op de vragen van de MAN-fractie dat CMC op de bijlage geplaatst zal worden middels de Nota van Wijziging. De wijziging zoals voorgesteld in Onderdeel B voorziet hierin en bevat dus het voorstel om CMC op bijlage 2 te plaatsen. Duidelijkheidshalve wordt een Gewijzigd Ontwerp aan de Staten ingediend.”
Deze ontwerplandsverordening is de basis geweest voor de huidige op 21 december 2023 in werking getreden LNT evenals de in de bijlagen opgenomen lijst met overheidsgelieerde entiteiten.
Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft in een vonnis in kort geding van 14 juni 2023, met zaaknummer CUR202301471, bevestigd dat de LNT ook voor de specialisten in loondienst van het CMC geldt, omdat het CMC een overheidsgelieerde entiteit betreft.
In de begripsbepaling voor een overheidsgelieerde entiteit is immers in artikel 1, onderdeel a van de LNT het volgende opgenomen: ,,In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder overheidsgelieerde entiteit:

  1. een bij of krachtens landsverordening ingestelde rechtspersoon als bedoeld in bijlage 1 bij deze landsverordening;
  2. een instelling die voor meer dan vijftig procent rechtstreeks door het Land Curaçao wordt gesubsidieerd of bekostigd als bedoeld in bijlage 2 bij deze landsverordening. Onder bekostigen wordt tevens verstaan een indirecte subsidie, waaronder inkomsten verkregen met overheidseigendommen;
  3. dan wel een vennootschap of stichting als bedoeld in de Landsverordening corporate governance en voorkomende op bijlage 2 of 3 van deze landsverordening.”


Het CMC is op 8 juni 2021 door het PAR/MAN kabinet-Rhuggenaath toegevoegd als overheidsgelieerde entiteit in bijlage 2 van de LNT, en hierdoor zijn ook de inkomens van de specialisten onderhavig aan de normering van het topinkomen zoals vastgesteld in de LNT.
Het feit dat de voorzitter van LVMPiD en tevens voorzitter van de PAR, de heer Michel Berry, zich niet kan vinden in hetgeen in de huidige wetgeving is vastgesteld kan niet aan de huidige regering worden toegerekend. Het kabinet-Pisas II heeft bestuurlijke continuïteit gegeven aan het wetgevingsproces dat door de vorige regering is ingezet en met Nederland is overeengekomen als voorwaarde voor het verkrijgen van liquiditeitssteun.

Javier Silvania is namens de grootste regeringspartij MFK minister van Financiën en minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in het kabinet-Pisas (MFK/PNP), dat twee jaar geleden - in juni 2021 - aantrad.

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.