Meneer Sander Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs in Nederland, zegt over Bonaire: ,,De geboden steun wordt op Bonaire niet altijd met dank ontvangen. Ze denken daar dat ze het beter weten.” Hij heeft het over geld geven aan de Scholengemeenschap Bonaire (SGB), maar dat doet er even niet toe.
Hoe kunnen ze op Bonaire denken dat ze het beter weten dan de Nederlanders? Realiseren zij zich niet dat de Nederlander alles beter weet dan iedereen? De Nederlander wil schoorvoetend toegeven dat God misschien soms iets beter weet dan hij. En dan bij wijze van hoge uitzondering.
Maar er zijn sommige dingen die de Nederlander toch wel beter zou moeten weten. Ten eerste, dat je niet tegen iedereen lomp en stomp kan doen. In Nederland is men daar ongevoelig voor. Mensen die daar toch gevoelig voor zijn, zijn stom.
De Nederlander moet zich realiseren dat er ook nog beschaafde mensen zijn die zich beledigd kunnen voelen. En op Bonaire wonen een hoop beschaafde mensen. De Bonairiaan staat bekend om zijn innerlijke beschaving en daar kan de Nederlander veel van leren.
Ten tweede, er zijn veel manieren om met dank iets te ontvangen. De tijd is voorbij dat je op de knieën valt en de voeten kust van de weldoener. Hoewel je een gegeven paard niet in de bek moet kijken, kan het voorkomen dat de gegeven steun de ontvanger in een richting duwt die niet bepaald zijn eerste keuze was. Om de ontvanger dan meteen af te schilderen als ondankbaar - dat is niet zo gezegd, maar ik zou het zo opgevat hebben als ik een Bonairiaan was - getuigt alweer van kortzichtigheid.
Ik kan met zekerheid stellen dat ze op Bonaire niet denken dat ze het beter weten, maar dat ze niet alles voor zoete koek willen slikken. Als ik bedenk tot wat voor fiasco’s de uit Nederland overgenomen zogenaamde onderwijsvernieuwingen hier op Curaçao hebben geleid, dan adviseer ik de Nederlander om de Bonairiaan de tijd te gunnen om de geboden steun te evalueren en eventueel in te passen in zijn eigen beleid. Maar, beste buur en broeder, gij krijgt een koekje van eigen deeg.
Roy Evers, Curaçao