Ver van Curaçao vandaan volg ik de laatste ontwikkelingen zo goed mogelijk. Ik was behoorlijk aangedaan toen ik las over het voorval op Hato, en ik moet helaas toegeven dat wat ik in 2004/05 in mijn roman ‘Election Dance’- nu verkrijgbaar als ’Verkiezingsdans’ - voorspelde, nu werkelijkheid is geworden.
Desondanks ben ik ervan overtuigd dat moeilijke tijden kansen scheppen, want wanneer een volk op een zodanige wijze wordt geraakt dat de mensen wanhopig om hulp roepen, is er een oplossing nabij in de vorm van een of meerdere personen die in staat zijn het volk te motiveren en aan te moedigen om gezamenlijk het probleem aan te pakken en tot een oplossing te komen. De geschiedenis heeft dit aangetoond!
Wat ik heb begrepen is het volgende:
De regering, in de figuur van minister Navarro, had al een plan - ‘Ta basta awor’ (Nu is het genoeg) - om hoe de golf van misdaad aan te pakken. Deze is gebaseerd op wetten die moesten worden gemaakt en aangenomen door het parlement om de acties een legale basis te geven. Afgelopen maandag legde hij uit welke stappen hij heeft genomen en die nu al uitgevoerd worden.
Ook is het bekend wie en welke bendes betrokken waren bij de moordaanslag op Hato.
Wat ik nog niet heb vernomen is hoe Nederland ons gaat helpen de georganiseerde misdaad op te lossen, omdat Nederland de belangrijkste ‘klant’ is van de handel in verdovende middelen met alle gevolgen daarvan voor onze gemeenschap.
Wat ik nog niet heb vernomen is hoe de overheid prioriteit gaat geven aan verplichte vorming voor jonge werkloze schoolverlaters, noch hoe men de verwaarloosde gezinnen en wijken gaat helpen.
Het is aan ons, het volk van Curaçao, om onze steun te geven aan de maatregelen die de overheid heeft genomen. Dit zal zeker wat vervelende gevolgen hebben voor de mate van vrijheid waar wij aan gewend zijn. We moeten meer controle accepteren, hetgeen is waar het volk al een tijd om heeft gevraagd: meer politie, meer controle in het verkeer, meer huiszoekingen, etc. Dit alles is erop gericht onze gemeenschap te verlossen van deze criminelen die ons gevangen houden in ons eigen huis en in onze wijken. Daarom is onze medewerking essentieel, opdat de overheid slaagt in haar aanpak de misdaad te bestrijden.
Het is goed om kritisch te zijn, want een volk dat onderdanig is en haar mening niet geeft, is een volk zonder ruggengraat, dat onderworpen zal blijven aan het soort crimineel geweld dat wij de afgelopen jaren hebben ervaren.
Wanneer wij onze goede naam terug hebben verdiend als een land waar orde en discipline heerst - wat wij kwijt zijn geraakt na 10-10-’10 - zullen we weer investeerders kunnen aantrekken.
Pas wanneer wij onze krachten bundelen, onze buren en wijken bijstaan, de overheid helpen en onze burgerplichten aanvaarden, en resoluut opportunistische politici - met een ‘zweem’ van misdadig handelen in hun verleden - afwijzen, zullen wij als volk kunnen overleven.
Ja, Curaçao heeft wel degelijk een toekomst! Want we hebben een enorm potentieel aan menselijk kapitaal, aan geografische ligging, aan infrastructuur en kapitaal en aan onze relatie met Nederland. Wat bij Hato is voorgevallen moet dienen als een ‘wake-up call’ om ons uit onze lethargie wakker te schudden opdat wij actie ondernemen om onze toekomst veilig te stellen!
Laten we ons potentieel omzetten in welvaart voor ons allen. Wij hebben wel degelijk een toekomst, mijn vriend. Let’s go for it!
Joseph ‘Jopi’ Hart,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.