Dat ge-ja-maar dat ik ook elke keer hoor als ik dit probleem wil aankaarten is net zo vies als de straten van Curaçao zelf. In de afgelopen twee weken dat ik weer op het eiland ben, heb ik voor wat reportages met verschillende buitenlanders mogen spreken. En dan stel ik altijd die ene bekende vraag.
Ik krijg dan wat lovende woorden met een dikke ‘maar’. Het komt erop neer dat dit eiland zó vervuild is, dat toeristen en nieuwkomers de indruk hebben dat deze gemeenschap óf niet van hun eiland houdt óf buitengewoon slordig en vies is. Laat dat het laatste zijn wat een Curaçaoënaar wil horen. Waar het eigenlijk om gaat, is dat een groepje sloddervossen het eiland een slecht imago bezorgt.
Curaçao kent gelukkig nog veel mensen die erg van het eiland houden. Zo erg zelfs dat ze vrijwillig in actie komen om het eiland hier en daar schoon te maken. Dit zijn helden! Maar we kunnen niet verwachten dat deze mensen standaard met een paar handschoenen in hun tas gaan lopen of dat elk gezin nu voortaan in een Caterpillar gaat rijden. Het is intriest om te constateren dat vaak binnen weken, dagen en soms zelfs uren, datzelfde gebied waar is opgeruimd weer genadeloos vervuild wordt door wat landverraders. Ja, want dat zijn ze. Wie zich zo trots voelt om te zeggen dat ‘ie ‘Yu di Kòrsou’ is, maar stiekem het lef heeft om het eiland te helpen vervuilen is iemand die liegt dat ‘ie van Curaçao houdt. Wanneer u ziet dat iemand het eiland vervuilt, weet dan dat daar een landverrader staat.
Ik zie graag krantenkoppen zoals: ‘Staten wil hogere boetes voor straatvervuilers’ en ‘Actie politie tegen straatvervuilers gestart’. Laat dat geld rollen bij de landverraders; cashen zullen we! Of laat zij eens lekker vuil gaan opruimen; hooguit SPF 50 krijgen ze. Voor nu toch eerst ‘Noodverordening tegen illegale dump van kracht’, want juridisch gezien is het nog steeds party hardy voor onze landverraders: ze mogen hun vuil overal gratis op straat smijten. En wij maar sidderen. De politie en het OM kunnen bij hun feestje nu toch geen sancties opleggen.
Landverraders, met een specialisatie in Vervuiling, die zijn er nog te veel op dit eiland. En dat wordt mede mogelijk gemaakt door uw regering en uw Staten.
John Samson,
Nederland/Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.