Is Punda nou écht zo’n ghost town als Arthur Donker en Helga Mensing beweren? Of zit een deel van deze ghost town tussen onze oren?
Punda is inderdaad niet meer het bomvolle Punda uit mijn jeugd. De ‘hende riba hende’ die tot midden jaren tachtig vooral zaterdag voor een sfeervol Gomezplein en flanerend publiek zorgde, die tijd is voorbij. Maar ook voorbij schijnt de tijd te zijn waarin Punda overheerst werd door chollers en door winkels die achter zulke dikke tralies verscholen gingen dat de moed je in de schoenen zonk als je naar binnen wilde lopen.
In het kader van het Punda Then and Now-project (www.facebook.com/punda2014) en de tentoonstelling ‘La Boutique del Caribe’ ben ik de afgelopen maanden zeker drie keer per week in Punda geweest. Een eyeopener!
Wat mij nu juist opvalt, is dat er enkele hoopvolle tekens van herstel te zien zijn. In de Heerenstraat bijvoorbeeld hebben zich in het afgelopen jaar enkele nieuwe very upscale winkels als Victoria’s Secret and Rue no. 9 gevestigd. Andere winkels in de binnenstad zijn duidelijk bezig met een upgrading, bijvoorbeeld PnP en La Palestina. En nog eens enkele andere winkels hebben stevig geïnvesteerd in onderhoud en verbeteringen: Tommy Hilfiger is daar het meest duidelijke voorbeeld van. Andere positieve ontwikkelingen zijn de zeer aardige niche-shops die zich in de Pietermaai Mall hebben gevestigd en de minimarket die deze maand op het Gomezplein opende, in het pand waar voorheen New Amsterdam Store zat. Het is dus niet zo ghost town-achtig meer als we in onze beleving uit de ‘chollertijd’ nog voor ogen hebben. Er zijn ontwikkelingen gaande die positief zijn.
Er is ook nog heel veel dat moet verbeteren, dat ben ik met de doemdenkers eens. Aan de leegstand moet iets gedaan worden, van een opgeknapt Cinelandia moet een cultureel centrum gemaakt worden dat in de avonduren bruist, en inderdaad er moet voor bewoning gezorgd worden en voor parkeerplaatsen voor deze bewoners.
Echter even belangrijk is dat we het doemdenken over Punda dat tussen onze oren is gekropen, opzij zetten. We moeten als bon yu di Kòrsou zélf het voortouw nemen. We moeten met z’n allen besluiten om niet meer in Miami te gaan shoppen, maar in Punda en daar aan de balies de producten en de service eisen die we willen. Als we dat lang genoeg en met voldoende mensen doen, zullen de winkels ‘vanzelf’ de wensen van hun klanten gaan invullen.
We moeten ook met z’n allen Punda terug claimen. After all, e patrimonio Punda is van ons allemaal, en wij kunnen met z’n allen besluiten dat we ’s avonds een van de cafés in Punda bezoeken in plaats van thuis een dvd bekijken. Een deel van Punda’s probleem zit volgens mij tussen onze oren. Dat deel kunnen we gemakkelijk samen oplossen. Toch?
PS: De tentoonstelling ‘La Boutique del Caribe’ opent op 12 juli in Landhuis Bloemhof en toont 100 jaar veranderingen in Punda.


Jorge Cuartas, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.