Naar aanleiding van het ingezonden stuk van Arthur Donker, afgelopen maandag 16 juni, wil ik graag enkele opmerkingen plaatsen. Ik ben als winkelier in Punda lid geworden van de winkeliersvereniging Downtown Management Organization (DMO), direct al bij de oprichting van deze organisatie. Jaren later hebben mijn collegawinkeliers mij gekozen als voorzitter van deze organisatie en ik ben dus vele jaren nauw betrokken geweest bij het wel en wee in Punda.
Helaas moet ik constateren dat na de grote inspanning en het vele nuttige werk vooral in de periode 1990-2000 van de DMO, en dit in nauwe en goede samenwerking met de eilandsregering én met sponsoring van bedrijven en instanties buiten Punda, die wel geloofden in een levendige en aantrekkelijke binnenstad, wij m.i. thans bijna terug zijn bij af.
Ondanks dat uit onderzoek is gebleken dat ieder nieuw winkelcentrum buiten de binnenstad een bedreigende concurrent zou zijn voor de winkels in Punda, heeft de overheid nimmer beleid hieromtrent ontwikkeld (hier is al door de DMO in 1992 om verzocht); er is altijd doorgegaan met het onbeperkt bouwvergunningen afgeven aan nieuwe ondernemers. Wij zijn een klein eiland met beperkte koopkracht en ook het groeiend aantal toeristen vangt de steeds dunnere spoeling niet op.
Een heel groot probleem was en is natuurlijk het (gratis) parkeren in en bij de binnenstad.
Wil een stad echt leven, dan moeten er mensen wonen. Een prachtig voorbeeld hiervan is de oude binnenstad van San Juan die ook ‘s avonds leeft... Er is hier zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden voor appartementen in Punda en er zijn ook daadwerkelijk appartementen gebouwd zoals aan de Handelskade en recent ingericht tegenover McDonald’s. Maar waar moeten de huurders hun auto laten, zeker als ze zware boodschappen hebben gedaan; waar parkeren leveranciers en reparateurs hun voertuigen als zij daar moeten zijn…
Dankzij de cruiseschepen (november t/m april) lopen er op bepaalde dagen in die periode nog veel mensen door de stad die de historische binnenstad komen bewonderen, nauwelijks shoppen maar wel een terrasje pakken voor ze weer aan boord gaan. De horeca op het Wilhelminaplein, aan de Handelskade en in de Boogjes brengt ‘s avonds nog wel leven in de brouwerij…
Maar als de omzetten van de winkels dalen, de huren niet naar beneden bijgesteld worden en de eigenaren van de panden weinig aan onderhoud uitgeven, kun je blijven vechten maar lijkt de strijd uitzichtloos… Zeker met de komst van Sambil…
Er was een plan om het Waaigat tot jachthaven te ontwikkelen… Niets meer van gehoord. Waar zijn de plannen om hartje Punda met zijn rijke historie en prachtige gebouwen weer te doen opbloeien, ook overdag… Otrobanda leeft weer, Pietermaai leeft weer, dan moet het toch mogelijk zijn om hartje Punda waar ruim 300 jaar geschiedenis ligt en dat er precies tussenin ligt ook weer te laten schitteren zodat Willemstad van Riffort, Brionplein en alle straatjes daaromheen via de pontjesbrug en Punda, Scharloo tot aan Pietermaai ‘the place to be’ wordt, dag en nacht !
Helga Mensing, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.