Geschokt door het artikel over de literaire nalatenschap van Boeli van Leeuwen naar Den Haag zaterdag 23 november 2013 wil ik reageren op het bizarre idee Boeli’s manuscripten, typoscripten etc. in Den Haag op te slaan.
Mijn reactie is die van een bewonderaar en genieter van Boeli’s boeken en essays. Maar tegelijkertijd die van een gesprekspartner van Boeli begin jaren tachtig en eind jaren negentig en beginjaren 2000.
Wij spraken af en toe over literatuur, over de bijbel, over theologische vragen en over de diepste levensvragen waarmee je in Boeli’s boeken wordt geconfronteerd. Op literair gebied was Boeli zeker mijn meerdere; over theologische vragen kon ik met hem spreken als ware ook hij - zoals ik - theoloog. Voor mij waren die gesprekken altijd verrassend en uitdagend.
Als één van de grote schrijvers van Curaçao, van de Nederlandse Antillen, hoort de nalatenschap van Boeli vanzelfsprekend op Curaçao thuis. In dit verband is het goed om te zeggen dat er op Curaçao ideeën/plannen bestaan voor de stichting van een bescheiden letterkundig museum. Zo’n museum zou gemakkelijk gevuld kunnen worden met veel waardevol materiaal. Ik hoop van harte dat binnen afzienbare tijd deze plannen gerealiseerd kunnen worden.
Nalatenschap Boeli naar Den Haag: het bericht maakt niet goed helder welke afspraken met de familie van Boeli zijn gemaakt. Wel wordt duidelijk dat er door de familie niet gedacht is aan permanente overheveling van Boeli’s nalatenschap naar Den Haag. Evenmin blijkt de familie op de hoogte te zijn van het ‘heugelijke’ feit van de viering op 15 december in Den Haag, voor welke viering de familie ook niet uitgenodigd blijkt te zijn.
Hoe het ook gegaan is in de contacten tussen de familie en de heren Aart Broek en Klaas de Groot, van beide heren mag verwacht worden dat zij zelf de overheveling van Boeli’s nalatenschap naar Den Haag als ongewenst en bizar hadden onderkend. Wie kan er van mening zijn dat de nalatenschap van Curaçaose en/of Antilliaanse schrijvers niet op Curaçao en/of de Antillen thuishoren?
Deze reactie - waar meerdere mensen op Curaçao reeds achter staan - is dan ook bedoeld om beide heren ervan te overtuigen dat hun plan van overheveling bizar en absoluut ongewenst is: heren laat dit ongepaste plan vallen en gun Curaçao de nalatenschap van eigen schrijvers.
Velen in onze Curaçaose gemeenschap zullen de aangekondigde overheveling zeker niet wensen. Het zou goed zijn als meerdere mensen op Curaçao bekend zouden maken dat ook zij willen dat er van dit bizarre, ongepaste plan wordt afgezien en dat er concrete stappen worden ondernomen tot oprichting van een eigen Curaçaos literair museum.
Mocht u uw instemming met deze reactie kenbaar willen maken, doet u dat dan per e-mail aan onderstaande adressen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Rob van Buiren, Curaçao