Het akkoord dat de overheid gisteren met de vakbonden bereikt heeft om een vertegenwoordiger te benoemen in de commissie, die zich buigt over de toekomst van de olieraffinaderij Isla, strekt niet ver genoeg. Er ontbreken nog twee experts. Allereerst één expert die de 22.000 werklozen en de 15.000 in het buitenland verkerende jonge professionals die naar hun land terug willen keren vertegenwoordigt. Daarnaast dient er nóg een persoon toegevoegd te worden. Iemand die, net als Dionysius, een zwaard aan een paardenhaar, boven het gesprek over de toekomst van de raffinaderij, hangt. 
Errol Cova is door de vakbonden aangewezen om de APRI- en PWFC-leden te vertegenwoordigen, maar hij vertegenwoordigt niet de werklozen en werkzoekenden. Daar heb je een aparte expert voor nodig. Iemand dient deze aanmerkelijke groep te vertegenwoordigen, een groep die tientallen malen groter is dan de 1.000 of 2.000 werknemers die nu op het Isla-vastgoed werken en er hun boterham verdienen.
Verder wil ik een kanttekening toevoegen, die tevens dient als waarschuwing. Curaçao gaat wederom onderhandelen vanuit een zwaktepositie. Als klein land dienen we echter vanuit krachtpositie te onderhandelen. Curaçao moet de onderhandeling leiden en zich niet laten leiden. Een alternatief zoals GreenTown, of je het lief hebt of niet, is een buitengewoon pressiemiddel om PdVSA en de Venezolaanse overheid ervan te overtuigen dat er alternatieven voor het terrein zijn en dat we niet afhankelijk zijn van olie uit Venezuela.
De Venezolanen en PdVSA dienen er met klem op gewezen te worden dat Curaçao tegenwoordig een ‘Isla útil’ geworden is met ontwikkelaars die klaar staan om het aan het water liggende vastgoed, in de meeste beschutte haven van het Caribisch gebied, op een dusdanige manier te ontwikkelen, dat het de overheid vele tientallen malen meer opbrengt aan huur, winstbelasting en deviezen dan de miserabele jaarlijkse 20 miljoen dollar die zij nu ontvangen.
Als de overheid op de juiste manier de door haar ingeslagen weg wil volgen dient ze in het algemeen belang van Curaçao meerdere experts uit te nodigen aan de onderhandelingstafel. Dan kan later niemand zeggen dat niet het ultieme is gedaan om de economische toekomst van Curaçao te waarborgen.

Andrés Casimiri
Voorzitter Stichting GreenTown Curaçao,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).