Wechi is een aantal jaren ontdaan van zijn waardevolle vegetatie door top- en randfiguren van dit eiland. En wel op kosten van de samenleving a 1,1 miljoen, zoals we weten. Inmiddels tiert ‘t onkruid er welig.
De FKP kwam niet met honderdduizenden euro’s uit Brussel terug voor volkswoningen, maar boorde locaal geldbronnen aan. En wil aan de slag gaan (overigens volledig illegaal!, lijkt ‘common practice’ te zijn op dit eiland), zo zegt de horizonvervuiling op een vijftal plaatsen langs de weg. Voor deze aankondigingen werden de al sinds mensenheugenis bestaande hagen van cacteeën, loofbomen en planten deels weggeschoven. ‘Leef groen’ en zelfs een afbeelding van een bloeiende kibra hacha zijn te zien op de van tropisch hardhout-plex gemaakte borden. Groen leven? Misschien bedoelt men ‘leef tussen het onkruid’ dan? Kibra hacha? Nu geplant zullen we zulke bloemenpracht als op de borden pas over twintig jaar zien. Zou dan net samenvallen met het volwaardig en volwassen worden van deze samenleving, zoals ik in de krant las...
Nu gaan bovenaangehaalde figuren met hulp van lokale banken, lokale projectontwikkelaars (lees destructieve natuurvernielers) en kapitaalkrachtige minderheidsgroeperingen 4.000 woningen bouwen voor alweer een nieuwe (probleem-?)wijk erbij. Projectontwikkelaars gespecialiseerd in het vernietigen van de natuurlijke vegetatie van het eiland, resulterend in vele projecten die er werkloos bij liggen. Minderheidsgroeperingen die hier op slinkse wijze voet aan de grond hebben gekregen en een neus voor geld verdienen hebben. Locale banken die met ons geld leningen aan gaan. Ik zou zeggen, bouw aan en bij waar dat nog op vele plaatsen kan. En dat zijn er vele, FKP. Aruba is 127 km2, heeft 110.000 inwoners. Curaçao 444 km2 en 155.000 inwoners.
Kunnen we niet wat effectiever omgaan met de natuur? Natuur heeft waarde en wordt steeds schaarser. Heeft immense betekenissen voor micro- en macro klimaat, fauna en flora.
Doorgaan met het afschuiven van de vegetatie - we denken aan de Schotborgen bij Pannekoek, aan de andere onzichtbare zijde van de Piscaderaberg, aan de gelijknamige baai, Sambil, om Landhuis Raphael, Harmonie et cetera - is niet zo slim. Waarom bijvoorbeeld geen biologen inschakelen die zeldzame(re) planten en bomen kunnen aanwijzen om deze te proberen te sparen?
Marcel Sommer
Curaçao