In Otrobanda staat een gebouw dat vroeger Sint Elisabeth Gasthuis heette. In dit gebouw werden zieke burgers verpleegd. Het Gasthuis heeft haar naam in de zeventiger jaren veredeld tot Hospitaal doch het bleef een gebouw waar zieke burgers konden verblijven.
Een hospitaal is een bedrijf dat moet voldoen aan alle eisen van zorg en moet meegaan met de tijd.
In 1962 arriveerde ik op Curaçao als de enige gynaecoloog in overheidsdienst in een bevolking van 130 duizend zielen waarvan circa tachtig procent recht had op vrije geneeskundige zorg. Mijn werkplaats voor behandeling van overheidspatiënten was het hospitaal – het Gasthuis.
Tot mijn verbazing en plezier was het gezondheidsbeleid van de overheid nog semi-middeleeuws volgens mijn Amerikaanse opleiding. Plezier omdat ik alles wat ik ooit geleerd had van alle specialismen kon, en moest toepassen. Het volledige pakket. Het personeel was welwillend en leergierig. Mijn collega’s behulpzaam en kundig. De faciliteiten primitief met uitschieters her en der. Directie en bestuur hadden geen kaas gegeten van wat een hospitaal moest zijn en de medische staf was monddood. Jammer genoeg dat na mijn 35 jaren in het gebouw, waar ik met plezier heb gefunctioneerd, het nog steeds ondanks verbouwingen, een gebouw is gebleven waar zieke burgers in worden verpleegd en waar gezondheidzorg in het algemeen achter de tijd loopt. Plannen voor de bouw van een nieuw hospitaal zijn legendarisch. Recentelijk is het weer in de publiciteit met ellenlange discussies van waar en hoe een nieuw hospitaal gebouw moet verrijzen. Maar er wordt niet gediscuteerd hoe het een hospitaal moet worden. En voor een dag voor de opening van een nieuw hospitaal is de weekindeling reeds aangepast. Niet djaluna, djamars et cetera, doch een nieuwe dag namelijk djanunka.
Sergio Leon, gynaecoloog, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.