Al jaren erger ik mij mateloos over de slappe aanpak in ons verkeer. Gevolgen: grote ongelukken elke keer weer, zoals nu weer op de zwarte dag voor Curaçao op zondagochtend toen een maniak zonder rijbewijs drie wandelaars, die liepen voor een goed doel, dood heeft gereden op de EEG-weg. Mijn mening: de hele Westerse-Nederlandse politieaanpak en overgewaaid naar ons eiland, Land Kòrsou deugt voor geen meter. Het spreekwoord zegt in mijn interpretatie: ‘slappe doktoren maken stinkende wonden’.
Nee, niet de controle moet scherper worden, zoals de kop boven een van onze dagbladen, maar de hele aanpak moet op de schop.
Geachte lezers, wees niet bang dat ik nu met een hoop getheoretiseer op de proppen kom, alsjeblieft niet, maar wel neem ik u mee naar een land, waar de beleidsmakers het wel begrepen hebben hoe de aanpak moet zijn. Dit land is Qatar, aan de Golf van Oman in het Midden-Oosten, waar mijn zoon werkt en woont. Hij stuurde mij vanochtend een uitgebreide e-mail met de pittige bijzonderheden.
Iedere overtreding komt met een aantal punten die ze voor een jaar op je rijbewijs zetten. Maximaal aantal punten dat je mag hebben is 12. Na het behalen van dit maximaal aantal punten verlies je je rijbewijs voor een jaar, en als je het jaar daarop weer het maximaal aantal punten verzamelt ben je je rijbewijs voor altijd kwijt.
Met alcohol rijden: de gevangenis in met intrekking van je rijbewijs. Te snel rijden hangt af van je snelheid, maar het zit tussen de 350 en 1.000 Riyal, plus 2 punten. Daarnaast direct gevangenisstraf bij veroorzaakte ongelukken met intrekking rijbewijs.
Door rood licht rijden is 7.000 Riyals en 7 punten. Verkeerd parkeren: 350-600 Riyals en 3 punten. Aan je mobiel zitten: 600 Riyals en 3 punten. Geen veiligheidsgordel om: 600 Riyals en 3 punten. Dit zijn de belangrijkste regels.
1 Riyal is Nafl. 0,50. De lezer kan nu zelf de som opmaken.
Natuurlijk moet er op grond van deze maatregelen een rigoureuze controle zijn, die er dan ook is: overal flitspalen, en later op internet zie je je eigen overtreding, mocht je al dan niet gepakt zijn.
Jan Jonkman, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.