Niets is meer afstotend dan een smerig land. Het toont een verval in burgerzin en moraal. Om deze houding een halt toe te roepen moeten wij allemaal samen een steentje bijdragen. Geef het goede voorbeeld, toeter wanneer u zo’n smeervarken troep op straat ziet gooien; waarschuw de autoriteiten wanneer u weet wie troep maakt. Als burger kunt u niet afzijdig blijven wanneer u ziet hoe de zaak uit de hand loopt. Alleen door samen te werken kunnen we het tij keren en saamhorigheid terug krijgen.
Laten we een rondje gaan rijden. En let op wat je ziet langs de weg, in onze straten en stegen, in de tuinen van mensen.
,,Kijk daar, hoe die vent in de auto voor ons zijn plastic beker uit het raam gooit. Wat vind je van dit alles?” ,,&%$&&^%$!”
,,Ik heb het niet verstaan, wat je zei.”
,,Varkens. Ik zei dat ze varkens zijn.”
Laten we het woord ‘varken’ analyseren. Een varken houdt ervan in zijn eigen troep te wentelen. De meeste dieren doen dit niet. ,,Bevuil je eigen nest niet”, is een gezegde dat aangeeft dat een vogel haar eigen nest schoon houdt. Welnu, wanneer iemand zijn huis bevuilt, troep maakt in zijn tuin, in zijn auto, voor zijn huis, op straat, enz., projecteert hij een handelswijze die wij als ‘varken’ bestempelen. Hij veroorzaakt ‘smerigheid’.
Wanneer ik al die varkenstroep overal op Curaçao zie, wanneer ik zie hoe die ‘varkens’ papier, etensresten, plastic bekers en god-weet-wat-nog-meer uit hun autoraam gooien, als ik al die troep langs de weg zie en de bergen vuil in sommige wijken, moet ik wel tot de conclusie komen dat wij echt smerige varkens zijn. Daarom ook de titel ‘Hoe smerig willen we zijn?’
Wel dan, laten we die varkens eens te grazen nemen! We maken wetten, die we ook uitvoeren, waardoor je een flinke boete krijgt wanneer je troep maakt op straat, wanneer je troep in de ‘mondi’ gooit, of wanneer je een ‘chòler’ betaalt om jouw troep op andermans terrein te storten.
Zo zijn we niet opgegroeid. De ‘yu’i Kòrsou’ is altijd erg gesteld geweest op netheid; we hielden ervan alles op orde te hebben. We veegden zelfs de tuin! Tegenwoordig hebben we alle ‘orde en fatsoen’ uit het raam gegooid en een agressieve, onfatsoenlijke, gewelddadige houding aangenomen, gelijk aan een smerig, agressief varken!
Maar wanneer we ons aankleden om naar een feest te gaan, geven we handen vol geld uit aan ons kapsel en onze nagels, hullen onszelf in een wolk van geurtjes, terwijl we de troep achter ons laten liggen!
Waarom is het belangrijk dat wij onze omgeving schoon houden en een correcte houding vertonen? Een schone en hygiënische woning, een opgeruimde tuin, straten en wegen zonder troep langs de kant, houdt alle insecten, ongedierte en ziektes op afstand. Hygiëne helpt ons gezond te leven, zonder gevaar voor besmetting.
Een sociaal correcte en vriendelijke houding, zonder geweld en agressie, zonder ‘troeperigheid’, schept een rustige ambiance, waar men op beschaafde wijze met elkaar van gedachten kan wisselen, waar men elkaar met respect kan bejegenen. Op deze wijze kweken wij een fatsoenlijke gemeenschap, waar orde en discipline onze kwaliteit van het leven verhogen en de toerist een prettig verblijf bieden. En het ligt weer aan de ouder om het goede voorbeeld te geven! Waar de ouder zich als een varken gedraagt, zal het kind dat ook doen, en zo wordt deze houding vereeuwigd!
Het is gemakkelijk om hygiënisch te zijn. Zorg ervoor dat je in de auto altijd een papieren of plastic zak hebt waarin je alle troep kwijt kunt. Thuis maak je gebruik van je Selikor kliko. Spaar papieren en plastic zakken om vuil in te stoppen en doe alles in je kliko.
Laten we ons als nette mensen gedragen, zoals we dat altijd hebben gedaan en op deze wijze die saamhorigheid die we altijd hebben gekend nieuw leven in blazen.
Joseph ‘Jopi’ Hart,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.