Al een jaar rijd ik dagelijks met kromme tenen langs het zich zeer traag voortslepende bouwproject van Fundashon Kas Popular (FKP) tussen de Santa Catharinaweg en de Triangelweg. Daar worden 88 woningen neergezet, verdeeld over 22 gebouwen: twee op de begane grond en twee daarboven, steeds twee flats op korte afstand van elkaar en daartussen één trap voor de vier appartementen op de verdieping. Bij gebrek aan fantasie of zelfs maar enig inzicht in wooncomfort (ventilatie, opwarming gevels door de zon, privacy) hebben de appartementen dezelfde plattegrond als de volkswoningen die FKP al tientallen jaren bouwt.
Docenten van de UNA zouden verplicht met hun studenten op excursie moeten gaan naar dit project om ze te laten zien hoe het niet moet.
Geen spouwmuur maar slechts een 6-duims scheidingsmuur tussen de appartementen. Een betonvloer die als één geheel wordt gestort en direct daarop een tegelvloer, zodat het lawaai van klossende schoenen in alle vier de appartementen goed te horen is. Maar als klap op de vuurpijl zijn er ramen die uitkijken tegen een massieve wand, namelijk de gemetselde borstwering van de trap, op nauwelijks 30 centimeter afstand. Gek genoeg heeft FKP ditmaal niet gekozen voor de gebruikelijk goedkope schuiframen, maar openslaande ramen. Hoe ver zou het raam tegenover de dichte wand open kunnen? En zo zit het project vol ontwerp- en uitvoeringsfouten.
Nu lees ik dat FKP bij Wechi nog eens 300 van deze woningen gaat bouwen. Wordt het niet eens tijd dat FKP het ontwerpen van woningen aan vakmensen overlaat? En ook de filosofie loslaten van ‘ze moeten niet zeuren, ze mogen allang blij zijn dat ze een dak boven hun hoofd hebben’.
Els van Cappelle,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.