De regering is op zoek naar een locatie voor het nieuwe ziekenhuis ‘Nos Hospital Nobo’. Op zich een nobel streven omdat het dan beter bereikbaar is, goed voor de economie om een groot project te realiseren dat voor veel werkgelegenheid zorgt in de bouwsector. Maar wat gaat er dan met het grote pand gebeuren waar het Sint Elisabeth hospitaal sinds jaar en dag gehuisvest is? Hoe snel zal Otrobanda verpauperen als daar niet iets voor in de plaats komt dat voor veel bedrijvigheid zorgt? Ik probeer een win-winsituatie te bedenken waar de regering, Bisdom Willemstad (eigenaar van het pand), de lokale ondernemers van Otrobanda, maar ook de hele bevolking wat aan heeft.
Stel de regering neemt het besluit om het oude Sint Elisabeth van het Bisdom Willemstad te kopen met de omliggende terreinen. Er wordt een masterplan samengesteld om het pand te renoveren en er een nieuwe bestemming aan te geven. Ons land Curaçao telt ongeveer 100 kantoren (zoals ik in het telefoonboek heb nageslagen) van ministeries, overheids-nv’s, overheidsstichtingen en die ik misschien nog vergeten ben. Al deze instanties betalen maandelijks huur en sommigen zelfs bedragen die kunnen oplopen tot 62.000 gulden per maand. Vaak moet je van het ene kantoor naar het andere rijden om een paar vergunningen in orde te maken. Het zou een heleboel tijd en geld schelen als ze allemaal bij elkaar ondergebracht zouden worden in één gebouw. Het Sint Elisabeth bijvoorbeeld. Dat je naar één locatie rijdt en daar alles kan regelen.
Alle kamers en afdelingen van het hospitaal kunnen omgebouwd worden tot een multifunctioneel kantoorcomplex. Waar vele diensten en stichtingen ondergebracht kunnen worden. Als toekomstig eigenaar van het pand elimineer je al die hoge huren die je nu per maand kwijt bent. Een simpel rekensommetje laat al snel zien dat je binnen een paar jaar alle investeringen terugverdiend hebt en daarna geen huur meer hoeft over te maken en dus kostenbesparend bezig bent. Geld dat we hard nodig hebben om de infrastructuur van het eiland te verbeteren, de wijken leefbaarder te maken en werkgelegenheid te scheppen. Daarnaast is het voor de bevolking tijdbesparend als je naar één kantorencomplex hoeft te rijden om al je vereiste documenten in orde te maken.
Doordat je veel overheidsinstanties in een centraal complex onderbrengt zal er een grote toestroom zijn van mensen in Otrobanda en voor veel bedrijvigheid zorgen en dat komt ten gunste van de lokale ondernemers. Dit zal de economische ontwikkeling van Otrobanda een goede stimulans geven en voor meer werkgelegenheid zorgen in de directe omgeving van het overheidscomplex. Volgens mij is dit idee de moeite waard om over na te denken, aangezien het een win-winsituatie voor iedereen zal zijn. De regering werkt kostenbesparend, de bevolking spaart tijd en geld uit en hoeft niet het hele eiland over om allerlei documenten te regelen, de winkeliers van Otrobanda hebben er veel baat bij, het kan voor meer werkgelegenheid zorgen in dit deel van het eiland, de buurt zal opbloeien en de veiligheid zal toenemen.
Een meedenkende en positieve burger
Gommert Jan Krijger, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.