Mevrouw Julie Kooijman komt er niet achter of mijn vorig stukje grap of ernst was. Door het huidige lokale beleid griezelt zij nu al bij de gedachte dat na de verkiezingsoverwinning van de SP, wij het hier zelf moeten gaan doen.
Laat ik haar geruststellen, het is hier nog nooit goed gegaan. De schuldsanering was niet voor niets, daar ging meer dan honderd jaar wanbeleid aan vooraf. Haar naamgenoot Bas beweert dat Gerrit Schotte op het verkeerde spoor zit, dus niet zijn spoor. Joden werden verwisseld door Libanezen, leenbanken door speelbanken en het geld vloeit sindsdien de andere kant op.
Een bepaalde groep rijken piept nu onder leiding van Bas. In zijn beroemde boek over de economische geschiedenis van de wereld, ‘The Wealth and Poverty of Nations. Why some are rich and some so poor’ beschrijft David Landes hoe bij verschillende culturen het regeren door de eeuwen heen werd gebruikt voor zelfverrijking.
Machthebbers die verworven posities (democratisch of niet) gebruiken om er zeker van te zijn dat zo veel mogelijk geld hun richting uit komt en hun eigen belangen dient, is het niet rechtsom dan maar linksom. Vroeger was dat zo in Noord-Europa, tegenwoordig is dat zo in Afrika, Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika, Rusland en Zuid-Europa.
Een politieke praktijk met als noemer: ‘Mijn beurt komt nog’. Zo was het op Curaçao vanaf de WIC, daarna tijdens de Missie, toen onder de Shell en nu in onze democratie. Nederlanders doen dat ook, maar onopvallend onder hun hypocriete dekmantel ‘eerlijk verdiend’. Lieve mevrouw Kooijman gelooft het of niet, u woont in een Latijns-Amerikaans landje.
Carlos Weeber (architect), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.