Ik ben naar de bijeenkomst in SSK geweest. Enerzijds impressed en blij verrast dat de opkomst zo groot was. Dat er velen met mij het gevoel hebben dat deze regering zo niet verder kan gaan.
Misschien dat ze goede dingen proberen te doen, zoals ik Schotte hoorde zeggen, toen ik terugreed van de bijeenkomst. Maar de goede dingen wegen voor mij niet op tegen de onprofessionele en verzwijgende praktijken die er worden gehanteerd om te ontkennen dat ze geen ‘deugdzame en voorbeeldige’ burgers zijn geweest. Het is dan ook zeer noodzakelijk dat we iedereen laten zien wat het belang is van een ‘deugdzame en voorbeeldige regering’.
Anderzijds verontrust deze opkomst mij ook. En ik zie dat ook bij andere mensen op Facebook. Voor mij zijn de huidige regering en Staten typische voorbeelden van ‘stoere jongens-/machogedrag’. Grote woorden, grote mond, zoals je ook in de rapcultuur tegenkomt, waar het meer om de gevatheid gaat (en zoals Asjes het invult, op een niet intelligente wijze met zijn: ‘kom maar op met jullie belastinggegevens’), dan om inhoudelijk, goed onderbouwde standpunten. Politiek bedrijven is meer een ‘rappers-toneel’, met venijnige en agressieve teksten, dan een ‘opera-toneel’, met stilistische, dramatische maar geweldloze conversaties, aan het worden.
Ik ben verontrust omdat ik de pressiegroepen soms taal hoorde gebruiken, die ik meer bij de huidige regering vind passen. Als we niet goed letten op hoe we onze concerns formuleren, zie ik ook de mogelijkheid dat we een flinke confrontatie tegemoet gaan.
Helaas heeft deze regering niet de moed om de dialoog en discourse (een goed onderbouwd en inhoudelijk beargumenteerd gesprek) aan te gaan. Ze proberen zich op allerlei mogelijke manieren te bewijzen, wat vanuit hun visie steeds meer om ‘krachtige taal’ vraagt. Als de pressiegroepen daarom dezelfde ‘krachtige taal’ gaan gebruiken, dan krijgen we een ‘actie-reactie’-patroon, waardoor deze in de basis goede ontwikkeling op een escalatie kan uitlopen.
Ik vond Alex Rosaria en Derek Durgaram de twee voorbeelden van doordachte en goed formulerende sprekers.
We moeten niet vergeten dat onze voorgangers ook beslist niet altijd het voorbeeld van ‘deugdzaamheid en voorbeeldgedrag’ zijn geweest. Ook daar hebben misstanden plaatsgevonden. Alleen wat de huidige regering laat zien, gaat voor mij ver beneden de grens van toelaatbaarheid. De consequenties van het huidige gedrag van de regeringsleiders is ver beneden een professionele maat. Zoals Thodé zei: ,,Wordt er nog steeds over de screening gezeurd? Dat is toch een gepasseerd station?” Stel je voor meneer Thodé, als de moordenaar, die na een half jaar wordt opgepakt, zou zeggen: ,,Wordt er nog steeds over die moord gezeurd?” Een misdaad is en blijft een misdaad, of het nu 5 maanden, 5 jaar of 15 jaar geleden is. En als er procedurefouten zijn gemaakt: elk slachtoffer wil gerechtigheid zien voor de gepleegde misdaad, wel of geen procedurefouten. Dit soort argumentaties zijn voor mij het bewijs van onkunde en grote ondoordachtheid.
Frente Civil, ‘nos ta hende desente’. Laten we daarom op elk moment in elk gesprek, hende desente blijven, laten we onze standpunten goed inhoudelijk onderbouwen en elke keer de andere partij uitnodigen voor de discourse of dialoog. Het gaat niet om een ‘wij’ tegen ‘zij’. Volgens mij schieten we daar niet zo veel mee op. Maar het gaat om een ‘gezamenlijk werken aan een ‘deugdzaam en voorbeeldig’ bestuur, dat kennis van zaken heeft, dat zich uit zijn koloniale verleden weet te ontworstelen, door een kundige dialoog aan te gaan, door samen te werken en door elkaar met respect en gelijkwaardig te behandelen. Alleen dan is er sprake van emancipatie.
Regering Schotte, Staten, ook al denkt ‘Frente Civil’ misschien niet in jullie straatje, we zijn wel medeburgers waar jullie leiding aan moeten geven. Respecteer ons voor onze kennis, kunde en wensen. Erken je fouten, maar vertoon geen stoere jongens-/machogedrag meer om je zelf te bewijzen. Wij kunnen jullie respecteren als er sprake is van de gewenste integriteit, eerlijkheid, bescheidenheid en openheid. Is dat geen democratie?
G. Fokker, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.