Dat weet nog niemand, niet alleen de restauratie van landhuis Wechi ligt stil, ook aan het buurtcentrum van Gibraltar wordt sinds oktober 2010 niet meer gewerkt en ging ruim een ton Usona-geld in rook op. Het zijn beide projecten van Fundashon Kas Popular (FKP).
Feestelijk werd twee jaar geleden met de bouw van dit allereerste project van Nos Bario begonnen. Volgens Vernon Daal, de inmiddels vertrokken directeur van dit door de politiek met veel ‘bombarie’ gedragen programma, zou het gebouwtje al in oktober van dat jaar worden geopend. De bouw werd onderhands gegund aan een vrouwelijke aannemer die vier maanden na de gunning failliet ging. Daar werd slechts in de weekenden door Haïtianen aan gewerkt. De bouw kwam niet verder dan een totaal mislukte ringbalk.
Acht weken voor het recente bezoek van de koningin werd ik gebeld door FKP of ik geen aannemer wist die het gevalletje snel kon afmaken zodat de adellijke dame het tijdens haar bezoek zou kunnen openen. Bovendien zou uit het extra budget, nodig om het gebied rondom het gebouwtje aan te leggen, mijn honorarium kunnen worden betaald. Maar die vlieger ging niet op. Het geld bleek niet toereikend. Beatrix ging iets anders doen. Woonde ik in Gibraltar, ik zou het geval eigenhandig slopen en het puin op het Wilhelminaplein dumpen.
Het was de tweede keer dan ik meemaakte dat geld bestemd om iets te bouwen spoorloos verdwijnt. Aan het strandje van Lagun staat een enigszins verwaarloosd modernistisch cultureel centrum dat in 1968 ontworpen werd door architect Ben Smid. Van René Rosalia, toen directeur van Kas di Kultura, kreeg ik in 2009 opdracht voor een renovatieplan. Voormalig gedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé stelde onderhands ruim twee ton Usona-geld ter beschikking. Toen het bedrag werd overgemaakt, werd gelijktijdig het beheer van het pand overgedragen aan Sedreko en het geld raakte spoorloos.
Ik was zondag op Lagun, het gebouwtje met bijbehorende strandpaviljoens staat op instorten. Woonde ik in Lagun, ik zou het geval eigenhandig slopen en het puin op het Wilhelminaplein dumpen. Waar zeur ik over? Aan Nos Hospital Nobo (NHN) is al bijna 100 ton Usona-geld geofferd, dat komt er ook niet, niet achter de UNA noch op het Amstelterrein.
Carlos Weeber, Architect,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.