Ik las in De Telegraaf dat in Nederland in het basisonderwijs een noodgedwongen uittocht gaande is van duizenden jonge leerkrachten. Pedagogische academies voor het basisonderwijs dreigen personeel op te leiden dat voorlopig niet aan de slag kan.
Wat ik de laatste tijd in de nieuwsmedia heb begrepen ten aanzien van de kwaliteit van onderwijs op de pedagogische academie blijkt de opleiding daar niet veel verder te stijgen dan de driejarige mulo van vroeger. In de jaren ’70 werd ook het Antilliaanse onderwijs overstroomd met Europees-Nederlandse leerkrachten - waar ik overigens niet mee wegliep, gezien de antiautoritaire opvoeding die zij kregen en gaven.
Ik moet eerlijkheidshalve wel zeggen, dat zij kwalitatief niet slecht waren. Integendeel, de jongelui zetten zich volledig in voor de kinderen op Bonaire, hoewel ik ook wel eens hoofdpijn kreeg van de telkens terugkerende roep om vernieuwing die hen door de geitenwollensokken bureaupedagogen door de strot was geduwd.
Ik zeg nog maar even voor alle duidelijkheid: geen kind houdt van ‘doe maar waar je zin in hebt’. Dat wordt hem ingepompt, maar in werkelijkheid houdt elk kind van duidelijke regels over wat hij wel en niet doen mag. Tegen de jaren ’80 nam de stroom van Nederlandse leerkracht af, mede door het feit dat het merendeel pasgehuwden heimwee kreeg en naar moeders pappot terugverlangde.
Enkele weken geleden las ik echter als een donderslag bij heldere hemel dat de Onderwijsminister - en ik ben verbijsterd en uit het veld geslagen - in Nederland van plan is een aantal Nederlandse leerkrachten naar Bonaire te sturen ten faveure van het Bonaireaanse onderwijs.
In het kort - om op een Nederlands kwaliteitsniveau te blijven dat door de huidige leerkrachten in spe nog net begrepen wordt - een en een is twee - ben ik bang, dat een hoger niveau wat moeilijker wordt. Godzijdank hebben we nu een Raad van Onderwijs, jammer genoeg hebben zij geen kennis van de gang van zaken, nu niet en in de beginjaren ’70 niet, want één zat nog bij mij op school, de andere was assistent bij de ABN en over de derde wil ik niet praten.
Zou het uit de school gooien van duizenden leerkrachten in Nederland misschien verband houden met de golf van leerkrachten die nu het onderwijs op Bonaire moeten redden, waarbij ik begrepen heb dat niet-bevoegde leerkrachten ook ingezet zouden kunnen worden bij het voortgezet onderwijs?
Mevrouw Bijsterveldt, als je iemand zoekt die jarenlang jonge Nederlandse, Curaçaose, Arubaanse en Bonaireaanse leerkrachten heeft opgeleid en begeleid en heeft geselecteerd in Rotterdam, Middelharnis, Rosmalen en Bonaire, laat onderwijssecretaris Halbe mij dan even bellen of e-mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). U bent toch ook voor echt goed onderwijs op Bonaire?
Hubert Linkels, Bonaire

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.