Feit is dat de democratie al jaren niet fatsoenlijk functioneert op ons eiland. Zal ook voorlopig niet veranderen zolang de politiek bedreven wordt volgens het polarisatiemodel. De PAR is verontwaardigd en heeft het nu over dictatuur. De PAR is echter zelf de aanleiding hiervan door politiek in een openbare vergadering te bedrijven volgens het polarisatiemodel en de reactie van de coalitie is dus uiteraard weer daar tegen in te gaan.
Deze uitkomst had je van tevoren kunnen voorspellen. PAR probeert de coalitie uit te dagen en de coalitie zoekt een politieke uitweg. De Statenvoorzitter zou misschien in zijn functie iets kunnen veranderen aan deze ondemocratische politiek maar de figuur Asjes is daar zeker niet toe in staat. Ga ook niet in dit geval een beroep doen op de waarborgfunctie, helpt allemaal niets. De politiek zal dit probleem toch zelf moeten oplossen. Allemaal willen we autonoom land zijn in ons doen en laten, wel of niet binnen het koninkrijk is niet van belang, of we wel of niet hieruit willen stappen in de toekomst is ook niet van belang. Dit land heeft krachtige leiders nodig die samen willen werken aan de toekomst van dit autonome land.
Pak bijvoorbeeld volksgezondheid eens aan als gezamenlijk onderwerp en los dit op. Ongehoord dat Nederland vanuit Bonaire tot de conclusie moet komen dat de kwaliteit van ons hospitaal zodanig achteruit is gegaan dat men moet uitwijken naar andere landen in de omgeving. Leven we daarom in het Koninkrijk der Nederlanden? Kunnen we over dit onderwerp niet eens de schouders er samen onder te zetten? Heeft ook niets te maken met een fysiek nieuw gebouw. Jaren een neurologenprobleem en van de ene op de andere dag is dit ineens opgelost. Vraag hierover een openbare Statenvergadering aan en laat ons burgers horen via de microfoon en de luidspreker en televisie thuis dat 21 Statenleden dit probleem willen aanpakken.
Wij burgers schieten niets op met gefrustreerde politici. Coalitie en oppositie Statenleden in twee gebouwen neerzetten is ook al een teken aan de wand en laat precies zien dat we gewoon fundamenteel niet met elkaar willen samenwerken. Als ik Statenvoorzitter zou zijn had ik dat binnen een week opgelost.
Henk Pasman, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.