Bewoners van het Rifgebied in Otrobanda leven tussen het vuil, omdat Selikor sinds september 2011 weigert om het vuilnis op te halen in de buurt. Dit leidt tot een ongezonde en onhygiënische situatie. Dit is al de derde keer dat Selikor haar woord niet nakomt.
Na vele e-mails tussen de Rifcommissie, die de bewoners vertegenwoordigt, en de directeur van Selikor, is er nog niets bereikt. De commissie heeft voorgesteld om het X-team in te schakelen om alle leegstaande en vervallen huizen waar vuil wordt gestort, schoon te maken, en tevens om te komen met een grofvuil ophaalschema. Tot nu toe is er nog nooit grof vuil opgehaald in het steegjesgebied. De commissie kreeg geen antwoord van de directeur en nam contact op met de pr-afdeling. Dit resulteerde in een actie waarbij iedereen die geen kliko had, er een kreeg van Selikor op 11 augustus 2011.
De werknemers van Selikor moesten deze kliko’s over grote afstand door de straten slepen zodat ze aan de Pater Euwensweg of de Bredestraat geleegd konden worden, omdat Selikor zegt niet over een vuilniswagen te beschikken die door de smalle stegen kan rijden.
Na 4 weken staakten de werknemers van Selikor dit werk en Selikor laat haar gezicht sinds september 2011 niet meer in de wijk zien. De bewoners moeten zelf de zware kliko’s naar de Bredestraat of Pater Euwensweg slepen. Dit is voor de oudere bewoners ondoenlijk. Veel oudere mensen betalen extra geld aan mensen die voor hen de kliko naar de straat slepen.
In april 2007 stuurde Selikor alle bewoners een brief waarin staat dat er geen losse zakken meer opgehaald worden en alles in de kliko moet. Na een week bleek Selikor de kliko's niet op te halen wat in enorme bergen vuil resulteerde. Kakkerlakken, ratten en een onaangename stank beheersten de buurt en de vele toeristen die door de mooie wijk trekken worden geconfronteerd met dit vuil. Na een actie van de commissie werden er toch weer zakken opgehaald en de chollers gingen er vandoor met de ongebruikte kliko’s.
In 2009 stopte Selikor weer met het ophalen van zakken en de bergen vuil groeiden weer. Na een paar weken werden er ook geen kliko’s meer opgehaald en die liepen over, en er werden zakken naast gezet, en weer was de buurt een vuilnisbelt.
Na 3 jaar, in 2012, wordt de buurt geconfronteerd met hetzelfde probleem. Selikor komt de wijk niet meer binnen om kliko’s op te halen, dit resulteert in bergen vuil en de oudere mensen kunnen de zware kliko’s niet zelf naar de weg brengen. ,,Waarom 20 gulden per maand betalen en daarnaast nog iemand anders vier gulden per week betalen om de kliko naar de weg te brengen?”, vragen de ouderen zich af.
Enkele bewoners hebben zelf het heft in handen genomen en de boel opgeruimd. Echter na een paar weken begint het liedje weer van voren af aan. Is dit een wijk die op de erfgoedlijst van Unesco staat?
De bewoners hebben besloten dat als er niet snel actie ondernomen wordt door Selikor, dat er dan actie komt.
Marusca Manuel, president Rifcommissie, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.