De 20 miljoen van Bijkerk
Gaat het bijvoorbeeld om de huizen die gebouwd zijn met geld van het Sorobon hotel, of misschien het geld van de vier appartementen aan het begin van de toeristenweg, of cadeautjes die zijn uitgedeeld aan bestuurders omdat hotels geen extra watergeld behoefden te betalen, of was het misschien toch het kasteel dat in het centrumgebied bij de parkeerplaats werd gebouwd, of was het Klein Bonaire dat voor 5 miljoen gekocht kon worden, maar waarvoor uiteindelijk 9 miljoen betaald werd, met Nederlands geld. Of is het de olieopslagplaats geweest of misschien de Esmeralda erfpachten waarmee ongelofelijk gesjoemeld werd. Maar dan is het niet de enige aartsvijand van Bijkerk die onderzocht moet worden. Dan kan trouwens ook eens gekeken worden naar voorkennis van de verlenging van de luchthaven en de terreinen die gekocht konden worden, en wat denk je van de Weg naar Lagoen?
In mijn boek over de jaren ’70 en ’80 verhaal ik over heel wat corruptiezaken. Zachte corruptiezaken, zoals Bijkerk ze noemt. Inderdaad omdat de boekhouding en nog een paar andere dingen nooit klopten. Ik breek mijn hersenen niet over die 20 miljoen. Wat ik graag wil weten zijn de beweegredenen van Bijkerk om nu plotseling met dit indianenverhaal op de proppen te komen. Uit het verhaal van Bijkerk begrijp ik dat hij de kennis heeft omdat hij als advocaat heeft opgetreden en nu enigszins moeilijk zit met het zogenaamde verschoningsrecht. Ik voorspel nu al dat dit op niets uitloopt. Het heeft trouwens ook geen zin, want inderdaad het kan zijn, dat er politici waren die mogelijk in het belang van Bonaire de wettelijke regels overtraden, onder andere bij de verlenging van het vliegveld of de terreinen die nodig waren voor de brandstofopslag.
Bijkerk is nu na vier verschillende politieke partijen echt uitgerangeerd. Kennelijk ook als advocaat, nu hij een opvolger zoekt. Bijkerk is de Don Quichot van Bonaire. Altijd vechten tegen windmolens, net zoals hij vocht voor wat hij noemde de politieterreur op Bonaire. Eveneens een groot opgezette mislukking van Bijkerk. Beste man, ga toch terug naar de knoek waarin je woonde en waarbij je iedereen uitnodigde net als jij zonder water en elektriciteit verder te leven. Wat je nu doet is naar mijn mening een wraakoefening. Of er corruptie is op Bonaire? Natuurlijk. Jij, Bijkerk en ik en nog anderhalve Nederlander hebben daar niet van geprofiteerd. Nou jammer dan en veel succes je nieuwe actie.
Hubert Linkels, Bonaire