Enkele jaren geleden was onze vreugde ongekend groot. Albert Heijn (AH) opende een vestiging in Zeelandia. De eerste dagen stond er een ellenlange file en moest de politie de toestroom van winkelend publiek in goede banen leiden. In de winkel was er geen doorkomen aan, de winkelkarretjes stonden aan de kassa tot achterin de zaak. De dolenthousiaste eigenaar Van den Tweel deed via de media een oproep aan het winkelpubliek om vooral niet te gaan hamsteren. De rekken werden bijna geplunderd en de producten vlogen tegen zeer voordelige prijzen de winkel uit. Curaçao kende haar eerste echte supermarktrevolutie, er werd geschiedenis geschreven. De prijzen waren in die tijd echt laag te noemen en vaak voordeliger dan de prijzen in de overige supermarkten. Zij kwamen ook kijken, de eigenaren van de supermarkten op Curaçao. Zij bleven rustig en gelaten, zij wisten door jarenlange ervaring op het eiland dat het hanteren van dergelijk lage prijzen geen lang leven beschoren zou zijn. Maar Van den Tweel hield standvastig vol en in de eerste maanden was alles er dan ook goed betaalbaar en voorradig.
Hoe anders is het anno 2011. De supermarkt is nog steeds goed gesorteerd en de rekken staan vol. Echter, de lange rijen en files zijn allang verdwenen, klanten zijn er wel maar schaars. Deze winkel is voor velen van ons veel en veel te duur geworden. Bij de kassa ben je meestal direct aan de beurt om de producten af te rekenen. Een winkelwagentje neem ik niet, zelfs een mandje is niet nodig. De paar spullen die ik me bij AH kan veroorloven draag ik gemakkelijk in één hand. Voor de aanbiedingen hoef ik niet te komen, want die zijn er eigenlijk niet. Je krijgt soms wel eens korting op een artikel, maar de echte hamster- of bonuskortingen (2=1 of 3=2) zijn er de afgelopen twee jaar niet meer geweest. Een actie zoals de joker-kortingen (40% /30% korting) die nu in Nederland loopt, is hier nooit geweest.
Een lezer van deze krant gaf een aantal duidelijke voorbeelden van prijsverhogingen aan.
Het management voert als tegenargument op de hoge eurokoers, stijgende transportkosten en een hoge olieprijs. Dit betwist ik zeker niet, deze mondiale tendensen beïnvloeden ons leven en budget ten zeerste. Om echter te stellen dat bijvoorbeeld de overheid de hoge margarineprijs bepaalt slaat alles. De overheid bepaalt de prijs van een beperkt aantal basisproducten, de tienduizenden andere artikelen bepaalt AH gewoon lekker zelf. Zo kost een tray Euroshopper-pils in blikjes nu haast 60 gulden en dat was een paar jaar geleden gewoon minder dan de helft. Een pak verse zuiveldrank van een liter kost meer dan 13 gulden en een kilo verse kersen kostte gisteren 25,99 gulden per kilo.
Dit terwijl het nu in Nederland volop kersentijd is en de gemiddelde kiloprijs volgens www.supermarktaanbiedingen.nl ligt bij 2,25 euro. De kersen van AH Curaçao komen echter niet uit Nederland (waar ze nu zeer goedkoop zijn), maar uit de Verenigde Staten. Snapt u het nog?
De koffie is inderdaad wereldwijd flink duurder geworden. Echter, al langer dan een jaar verkoopt AH op Curaçao al niet meer de 500 gram pakken Euroshopper snelfilter melange. Deze koffie is qua kwaliteit prima en was wellicht voor AH te voordelig geprijsd. Een eerlijke lokale floormanager fluisterde me in het oor dat deze koffie niet meer binnenkomt omdat anders het duurdere AH merk en de A-merken op de rekken blijven staan. Het gaat hier dus om een strategische prijs- en productkeuze en ontneemt AH de klant het voordeligste alternatief. De Euroshopper koffie koste 5,99 gulden voor 500 gram. Het eerste goedkope alternatief bij AH is nu Kannis en Gunninck koffie van 10,99 gulden per 500 gram. Voorbeeld van een duidelijke keuze van AH zelf!
Vaak staan ook onjuiste prijsbordjes bij de producten, deze worden laat en zeer slecht geüpdate. Als klant moet je dan steeds naar de scanner lopen om bij de kassa niet voor verrassingen te komen te staan. Het komt ook vaak voor dat de prijs op het bordje bij het product bijvoorbeeld verwijst naar een product met een mindere inhoud (bijv. 200 gram) dan dat er staat (bijv. 400 gram). Je denkt dan als klant dat de prijs wel meevalt, maar bij de kassa betaal je dan vaak een hogere prijs voor een product met meer inhoud. Verwarrend, slordig en onzorgvuldig.
Tot slot de koekjesafdeling. Ik heb graag koekjes in alle maten en soorten. Vaker neem ik de grote doos spritskoeken van Euroshopper. Deze stegen in prijs van 2,99 gulden via 3,99 gulden langs 4,99 gulden nu naar de laatste topstand van 6,99 gulden in de loop van iets meer dan een jaar. Mij viel ook op dat deze koekjes vaak kapot of gekruimeld en slap waren. Bij navraag bij de steeds luid door de winkel roepende floormanager Yolanda werd mij verteld dat het te maken had met het transport en dat de koekjes wel eens konden breken tijdens de lange weg over zee. Met andere woorden, niet zeuren. Via een werkstudent die bij ‘Appie’ de rekken vult, hoor ik echter een heel ander verhaal. AH heeft in haar magazijn een speciale herverpakkingsmachine. Koekjes en ook andere producten die over de datum zijn worden hier op Curaçao professioneel herverpakt en terug in de rekken gelegd. Hiervoor komen met de bestelling uit Nederland speciale lege dozen over met nieuwe aangepaste houdbaarheidsdata. Dus een oud product gaat in een nieuwe doos en als klant zie je er niets van aan de buitenkant. Het management drukt de werknemers met zachte dwang op het hart hier vooral geen ruchtbaarheid aan te geven. Dus niet de lange zeereis, maar gewoon de tand des tijd laat dit product van slechte kwaliteit zijn. Ben wel erg benieuwd welk argument het management hiervoor heeft.
Bij AH is veel aan de hand. Het avontuur van een Nederlandse supermarkt in de tropen klonk eigenaar Van den Tweel wel heel exotisch in de oren. Maar de realiteit met de nodige tegenslagen zoals waterschade door Tomas is veel weerbarstiger. In het begin was Van den Tweel vaak in de winkel te zien. Observeren, klanten spreken, personeel motiveren en zelfs persoonlijk rekken vullen. Maar Gerard van den Tweel is een zakenman en stoomt door. Nieuwe projecten in Bonaire, liefdadigheidswerk voor de kerk van St. Willibrordus en nachtelijke uitstapjes in het exotische uitgaansleven van Curaçao. Het hoort er allemaal bij. Quality time voor de supermarkt is er echter minder en minder. AH Curaçao is niet meer de supermarkt voor de modale man of vrouw. AH Curaçao heeft binnen een paar jaar de status bereikt van elitezaak. Op zich is dat natuurlijk ook een prestatie. Mij zien ze er minder en minder en de dag is nabij dat ik er helemaal niet meer kom. Gerard, werk aan de winkel!
Pascal Letterle, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).