Een gezelschap van natuurvrienden werd op de Dag van de Aarde door Amigu di Tera rondgeleid op het schiereiland van Caracasbaai. Zoals bekend heeft dit gebied een grote historische waarde waarvan verschillende gebouwen zoals het Quarantainegebouw getuigen. Ook heeft men er objecten gevonden die stammen uit de periode voor de komst van de Spanjaarden. De vorige eeuw werden er enkele olietanks geplaatst en werd het voor het publiek afgesloten. De geiten konden er ook niet komen, vandaar dat de vegetatie grotendeels oorspronkelijk is.
De ravage van het gebied begon dus vooral met het plaatsen van olietanks, en de bunkerende schepen die olie in het water morsten en hun afvalwater gewoon in de zee loosden. Maar in de afgelopen decennia werd de chaos compleet toen allerlei illegale praktijken werden toegelaten, zolang maar het etiket ‘toeristische ontwikkeling’ erop werd geplakt. Baja Beach vestigde er zich illegaal maar kreeg achteraf toch een vergunning van de autoriteiten. Zij hief toen toegangsgelden en monopoliseerde aldus de toegankelijkheid van het schiereiland. De vervuiling sloeg toe, vaak in de wildernis gedeponeerd door de feestgangers van deze club. De bevolking verzette zich heftig tegen de afsluiting van dit gebied. De druk nam zulke vormen aan, dat de politiek zich gedwongen zag het schiereiland gratis voor het publiek open te stellen, maar dan zonder enige bewaking of beheer. De vervuiling nam met de dag toe.
Tijdens de recente wandeltocht op de Dag van de Aarde liep men tegen enkele illegale vestigingen en de resten van verlaten pieren en gebouwtjes aan. Vooral toen men zag in welke slechte staat de historische gebouwen verkeren werd het de wandelaars duidelijk dat er een goed beheer voor het schiereiland moet komen zodat de historische en natuurwaarden van het gebied adequaat beschermd zullen worden.
Om die reden ook hebben zeven organisaties, waaronder Amigu di Tera, een voorstel aan de overheid gedaan waarop helaas niet gereageerd wordt. Uitgangspunt van het voorstel is dat het schiereiland Caracasbaai, dat deels voor toerisme is bestemd, in plaats van voor hotel- en villabouw, zal worden gereserveerd voor een ander aspect van toerisme, namelijk als wandel en recreatiepark voor de bevolking en de toeristen. Er is plaats voor alle gezonde activiteiten zoals zwemmen, duiken, zeilen, kamperen, vliegeren, fietsen, lopen en joggen. Na herstel kunnen de historische panden bezoekerscentra en restaurants herbergen.
Het geheel zal op zeer verantwoorde wijze beheerd moeten worden en als voorbeeld voor het gehele eiland kunnen dienen. De bescherming van de natuur op het land en in de zee wordt een normaal onderdeel van het beheer. De zeven organisaties die dit positieve alternatief aan de overheid hebben aangeboden onderstrepen dat de werkgelegenheid en het ondernemerschap in dit gebied volledig lokaal wordt. Zoals gezegd reageert de regering niet maar laat ze wel weer nieuwe illegale bouw toe. Met zo’n instelling zullen we helaas geen echt Land Curaçao worden. De zeven organisaties die de overheid een uitwerkingsplan voor het schiereiland Caracasbaai hebben aangeboden zijn Promo, NAAM, Stichting Monumentenzorg, SAIA, Team Cactus, Defensa Ambiental en Amigu di Tera.
Lloyd Narain, Amigu di Tera,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.