De overheid en haar medestanders hebben een lange neus gemaakt naar Curaçaose scholieren. Na recente protesten van de schoolgemeenschap om de naam van het Peter Stuyvesant College te wijzigen, zou langs democratische weg bezien worden of de naam moest worden aangepast. Minister Rosalia verklaarde toen met zoveel woorden dat behoud van de naam één van de opties is. Maar liefst 75 procent van de PSC scholieren heeft zich duidelijk uitgesproken voor handhaving van de naam.
Wat doen de volwassenen tegen deze gekwalificeerde meerderheid? Ze concluderen dat de jongelui niet goed en voldoende geïnformeerd zijn. Om hen op andere gedachten te brengen, wordt met steun van de onderwijsautoriteiten onder schooltijd een workshop gehouden waar voorstanders van naamsverandering de jongeren mochten bestoken. Impliciet was de leerlingen hun optie voor behoud van de oorspronkelijke naam al door de neus geboord. Goed beschouwd is van hogerhand de naamsverandering allang beslist. Er is geen discussie mogelijk. Het hele circus van de workshop op vrijdag is niets anders dan een doorgestoken kaart.
Terwijl op de aardbol volksmassa’s de straat opgaan voor de democratie, laat een groep ‘opvoeders’ bij ons de jonge generatie zien hoe de democratie om zeep te helpen. Zien de jongeren de naamsverandering nog niet zitten? Dan worden ze ‘geïnformeerd’ totdat zij de beslissing hebben doorgeslikt. Weg is de stem van de jongeren.

Frans Heiligers, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.