Beste medebewoners van dushi Boneiru. Het COMT (Caribisch Nederlands Outbreak Management Team) heeft enkele dagen geleden gemeld dat er op korte termijn geen toerisme meer komt, zelfs tot er een vaccin ontwikkeld is. Dat duurt zeker nog een jaar en waarschijnlijk langer. Bonaire is niet in staat het hoofd te bieden aan een epidemie als die met een toerist straks het eiland binnenkomt. En we zijn veel te afhankelijk geworden van de inkomsten van het toerisme.

Op Bonaire zullen in de komende tien jaar naar verwachting 10.000 mensen extra komen wonen. Het Nederlandse CBS (Centraal Bureau van de Statistiek) heeft gekeken naar de herkomst van die mensen. Ze komen zeker niet alleen uit Nederland en bovendien gaan de Nederlanders voor 80 procent weer terug naar Nederland. Het zijn vooral oudere Nederlanders, die in dit paradijs komen wonen vanwege de vriendelijke bevolking en het mooie weer.

Op Bonaire geldt de belastingwetgeving van de BES-eilanden voor hun pensioen en deze nieuwe bewoners betalen daarvan dus inkomstenbelasting aan Bonaire. Daarnaast geven ze geld uit voor wonen en in de winkels en horeca. Tienduizend gepensioneerde inwoners zullen op Bonaire goed zijn voor het uitgeven aan belasting en consumptie van meer dan 150 miljoen dollar. Zoveel mensen, die geen banen meer zoeken, zouden de economie op Bonaire zelfverzorgend kunnen maken. Als er daarnaast nog toeristen komen, is dat pure luxe.

Deze oudere Nederlanders, waartoe uw briefschrijvers ook behoren, gaan zeker niet de baas spelen. Velen gaan op enig moment weer weg. Dat staat duidelijk in de rapportage van het CBS. Het zijn ook geen ‘immigranten’, zoals ten onrechte bijna een jaar geleden werd gesuggereerd in een artikel in de Volkskrant, en in de lokale pers. Als er al sprake zou zijn van immigranten (de term gebruikt het CBS niet eens), dan vallen mensen uit Curaçao daar ook onder. Dan zijn twee van de drie gedeputeerden ook ‘immigrant’ (wij citeren letterlijk uit de antwoordbrief van het CBS van 2 augustus 2019). De kop dat er in 2030 tweemaal meer immigranten dan autochtonen in Caribisch Nederland zijn is niet van het CBS afkomstig. Een journalist heeft voor deze, inderdaad ongelukkige, termen gekozen.

Het toerisme is wereldwijd uit balans geraakt. Sommige gebieden worden erdoor overstroomd en het wereldwijde reisgedrag is medeoorzaak van pandemieën, zoals wij die nu helaas meemaken. En als het toerisme plotseling stopt, zitten landen, die zich daarvan afhankelijk hebben gemaakt ineens op zwart zaad. Met de komst van het toerisme hebben eilanden als de ABC-eilanden al hun oude bezigheden verlaten en werk gezocht in de toeristenindustrie. Eeuwig zonde, maar best terug te draaien.

In Nederland en andere Europese landen wonen duizenden oudere mensen, die het fantastisch vinden op gastvrije eilanden als Bonaire nog een aantal mooie jaren te mogen beleven. Zoals uw briefschrijvers. In de baas spelen hebben zij helemaal geen zin, maar ze kunnen de lokale economie een geweldige boost geven. Ze brengen geld in en bevorderen de omzet en werkgelegenheid in de bouw, de horeca en de supermarkten. Hopelijk is het dan zelfs eindelijk mogelijk de onderstand en het minimumloon te verhogen.

Vergeet de dure ‘Blue Destination’-toerist. Ten eerste komt die niet en ten tweede neemt hij af en toe een virus mee. Word er niet afhankelijk van. Maak van ons eiland een ‘eiland in balans’, met een redelijke verhouding tussen de huidige ingezetenen, de gepensioneerde nieuwkomers en de toeristen.

Louis Wierda en Louis Vrooland (pensionado’s), Bonaire

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.