We weten donders goed dat de Koninkrijksrelaties worden gekenmerkt door schrijnend koloniale verhoudingen, i.c. een bedelen van de (ei)landen bij het moederland en de gedoceerde gunstverleningen aan de (ei)landen door dit moederland.
De afgelopen vijfenzestig jaar hebben dan ook aanhoudend aangetoond dat niets structureel werd geregeld, laat staan opgelost. Het roer moet om. Overstag. Schaf het Statuut af en vorm de Nederlandse Grondwet om tot de Koninkrijks Grondwet.
Gelijk niveau van welzijn en welvaart dient het hoofddoel van het samenleven in het Koninkrijk te vormen. Dan ligt het voor de hand om voor de bestuurlijke constructie te kiezen, waarbij de eilanden gemeenten en tezamen een provincie worden.
Dit is de enige nog resterende mogelijkheid om af te rekenen met de koloniale verhoudingen binnen het huidige Koninkrijk. Alleen zodoende zullen de eilandelijke samenlevingen het hoofd kunnen bieden aan een overrompelende reeks problemen van ernstige aard.

Aart Broek, Nederland/Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.