De logica om de 200 miljoen gulden kostenoverschrijding bij HNO lokaal in plaats van via Nederland te financieren ontgaat mij een beetje. Lokaal zal 5 procent rente vergoed worden terwijl de 30-jaarskapitaalsrente in Nederland nu circa 0,7 procent negatief is (dus feitelijk krijgt je geld mee). Op basis van de lokale rente van 5 procent moet over de gehele looptijd circa 190 miljoen aan rente worden betaald. Stel dat Nederland toch 1 procent rente wil (dan realiseert Nederland een rentemarge van circa 2,7 procent; hoezo win-win?), dan moet circa 32 miljoen betaald worden (158 miljoen minder).
Als je de rentestromen disconteert (omdat geld over 30 jaar minder waard is dan nu) op basis van een disconteringsvoet van 2 procent, kost lokaal financieren 152 miljoen en via Nederland 26 miljoen (126 miljoen minder). Het Cft heeft reeds gesteld dat zij de financiering van de kostenoverschrijding van het HNO bij de schuld van het Land Curaçao zal meenemen bij haar analyses van de schuldenquote van het Land Curaçao. Waarom dan 126 miljoen meer aan rente betalen (boven de kostenoverschrijding van 200 miljoen)?

Naam bij redactie bekend, Curaçao

ADBrief 800


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).