Nederland maakt wetten en regels tegen discriminatie van niet-hetero’s.
Wat Zwarte Piet betreft, beweert Nederland echter bij monde van premier Rutte dat partijen elkaar alsjeblieft niet te lijf moeten gaan, maar (tot St. Juttemis) moeten blijven praten, omdat het een volksfeest is.
Is dat niet je reinste hypocriete observatie/voorstel? De controverse rond Piet en Sinterklaas begint absurde vormen aan te nemen.
Piet is zwart, daar kunnen we niet omheen. Als we Piet zwart noemen, waarom noemen we Sinterklaas niet wit?
Waarom moet Piet in regenboogkleuren verschijnen en Sinterklaas niet? Wat storend, negatief en discriminerend overkomt, is wanneer Piet als een klungelige clown functioneert, die slechts acrobatische toeren kan en jongeren bang maken.
Deze negatieve zaadjes worden in het brein van de kinderen geplant. Sinterklaas is een oude man die hulpbehoevend en rijk is.
Om adequaat te kunnen functioneren zullen zijn Pieten professionals moeten zijn.
Bijvoorbeeld: dokter, want directe specialistische hulp moet direct geboden kunnen worden, kapitein van zijn stoomboot, accountant om zijn financiën op orde te houden, dierenarts om zijn paard te onderhouden, kleermaker om zijn kleren te naaien, diëtiste zodat hij gezond blijft eten, auto- en bootmecanicien die zorgt voor zijn voer- en vaartuig, pr-functionaris opdat alles vóór zijn aankomst reeds helder aangekondigd wordt, inkoper die goed en ook modern speelgoed kent, jurist die goede contracten weet af te sluiten, chef-kok die lekker eten kan koken, kapper om vooral zijn baard netjes te (onder)houden enz., enz.
Wij zijn dan niet medeplichtig aan het subliminaal inbrengen van een inferioriteitscomplex/superioriteitscomplex/discriminitoircomplex op jonge leeftijd, dat daarna omgezet kan worden in een haatcomplex met alle nare gevolgen van dien. Integendeel, wij hebben dan van iets negatiefs iets zeer positiefs gemaakt. Afschaffen is daarom niet nodig. Dit zou een gemiste kans betekenen. Zou Curaçao geen voorbeeld kunnen zijn voor Nederland en de wereld? Zou dit niet het begin kunnen zijn om complexen de kop in te drukken?
Dit zou ik van premier Rutte verwacht hebben. À propos, het kan nog!

D’arcy J. Lopes,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).