Het bestuur van de Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao heeft de ophef rond de opschorting van de toelating van collega Sonja Faries in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) nauwlettend gevolgd en keurt het handelen van de heer Huurman, inspecteur-generaal én inspecteur, in dezen volledig af.
In een krantenbericht van 13 november 2018 heeft Huurman terecht aangegeven dat het niet de Inspectie is die maatregelen heeft getroffen tegen Faries. Huurman laat echter na te vermelden dat hij zich zeer nadrukkelijk met de zaak bemoeit, en in dit geval niet alleen als bewaker van kwaliteit van zorg. Meerdere malen heeft Huurman collega Faries bedreigd door te stellen dat indien zij zich niet houdt aan de aanbevelingen van het auditrapport, hij naar de media zou stappen. Ook had hij een concept-maatregel/instructie klaar in de hand tijdens een vergadering met de Raad van Bestuur van het Sehos en collega Faries. Klaarblijkelijk kon Huurman zich op enig moment niet meer inhouden en heeft een artikel in het Antilliaans Dagblad van 9 november 2018 laten plaatsen. In dit artikel heeft Huurman zich uitermate negatief uitgelaten jegens collega Faries en haar behandelingsaanpak van kinderen met diabetes. Dit was nog voordat door de Raad van Bestuur van het Sehos enig besluit genomen was naar aanleiding van de conclusies van het auditrapport.
Opmerkelijk is dat Huurman zich bij herhaling beroept op meldingen en onderzoeken die zijn gedaan en welke legitiem zouden zijn; Huurman kan echter onmogelijk deze onderzoeken en meldingen zorgvuldig hebben geanalyseerd, want dan zou gebleken zijn dat deze onderzoeken allemaal gebukt gaan onder procedurele en inhoudelijke manco’s en de toets van zorgvuldigheid en een behoorlijk wetenschappelijk niveau niet kunnen doorstaan.
De hetze tegen collega Faries is begonnen met een onderzoek van een geneeskundestudent eind 2017, tijdens welk onderzoek een analyse is gedaan over een tijdvak van drie (3) jaar en alle patiënten gezamenlijk zijn beschouwd als één homogene onderzoeksgroep, hetgeen volstrekt onjuist is. Op geen enkele wijze is gecorrigeerd voor verstorende variabelen en de coassistente komt daarom tot de verkeerde conclusie dat slechts 7 procent van de kinderen met diabetes goed is ingesteld. Gecorrigeerd voor bedoelde confounding factors komt een her-analyse van de door de coassistente gebruikte getallen uit tot 33 procent goed ingestelde kinderen, welk cijfer overeenkomt met die uit studies in de Verenigde Staten en Engeland. Deze her-analyse is inmiddels in het bezit van Huurman.
Het is op dit quasi-onderzoek dat een Nederlands diabetesverpleegkundige, samen met een internist-endocrinologe, heeft voortgeborduurd en bij de Raad van Bestuur van het Sehos en de Inspectie een klacht tegen Faries heeft ingediend, als dat er sprake zou zijn van ernstig verwijtbaar handelen door Faries. In de klacht van de diabetesverpleegkundige en de internist-endocrinologe worden verhalen van kinderen met diabetes en hun ouders opgeschreven die grotendeels verzonnen zijn en niet op waarheid berusten; de reacties in de media van deze ouders spreken ondertussen voor zich.
De Raad van Bestuur van het Sehos heeft gezien de commotie besloten tot een onderzoek door twee externe auditoren. Deze onderzoekers hebben zich echter niet gehouden aan de (minimum)eisen van zo’n audit. Zo is onder meer aan Faries geen kans tot wederhoor gegeven, hebben de auditoren zeer selectief met derden gesproken, worden de door deze personen geuite ‘twijfels’ en ‘breed gedragen gevoelens’ als onderbouwing van hun conclusies door de auditoren gebruikt, terwijl zonder enig onderzoek van relevante casus en dossiers op het gebied van de endocrinologie op uiterst suggestieve wijze een verbetertraject wordt aanbevolen.
Als de inspecteur(-generaal) diep in zijn hart kijkt, zou hij moeten toegeven dat zowel het onderzoek van de coassistente als het rapport van de twee externe auditoren methodologisch onjuist tot stand is gekomen en de conclusies niet gedragen worden door de inhoud c.q. het kwaliteitsonderzoek. De melding van de diabetesverpleegkundige en de internist-endocrinologe gaat uit van aperte onwaarheden en een nulmeting die geen stand kan houden.
Het zou de inspecteur(-generaal) daarom sieren als hij bedoelde onderzoeken en meldingen diepgaand onderzoekt in plaats van een mediacampagne aan te zwengelen. De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) staat er altijd voor open om te praten met eenieder en samen te werken aan verbetering - waar nodig - in de medisch specialistische zorg op Curaçao. Zij zal zich van verdere discussie in de media onthouden, aangezien hiermee geen zinvolle oplossingen tot stand komen. Wel wordt erop gewezen dat ter bescherming van het recht van elke beroepsbeoefenaar als ultimum refugium er nog altijd het Medisch Tuchtcollege is, maar dat Huurman zich deze plek niet kan toe-eigenen.
VMSC,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.