Er zijn op Curaçao zelf tal van voorbeelden hoe een stuk grond gerecycled kan worden! Zelfs zwaar vervuilde gronden. Caracasbaai is een van de meest tastbare en in het oog springende voorbeelden voor wat betreft een zwaar (vervuild) industrieel gebied met vroeger meer dan 50 olieopslagtanks. Na een ‘remedial’ clean-up is er een alternatief gebruik gekomen voor de gronden, in dit geval zelfs een recreatief gebruik!
Laten we onze oogkleppen die exclusief op de raffinaderij gericht zijn even durven weghalen en serieus nadenken over wat we anders kunnen doen op het terrein rond het Schottegat. Het terrein is iets kleiner dan Lower Manhattan, NYC, dat ongeveer 600 hectare aan oppervlak bestrijkt. Het terrein rond het Schottegat heeft een enorm potentieel richting een moderne circulaire economie zonder een raffinaderij.
‘Give it at least a mental try’: een moderne productieve gemeenschap dat zoveel mogelijk en zo snel mogelijk in vrede gaat leven met zijn eco-omgeving.

Ruben Suriel,
Curaçao

ADBrief 800

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.