Enkele dagen geleden hoorde ik een radio-interview met enkele geestelijke leiders. Er werd gesproken over de totstandkoming van wat ik omschrijf als de hernieuwde autonomie van Curaçao in het Koninkrijk/Kòrsou Outónomo den Reino en de geboorte van Pais Kòrsou op 10 oktober 2010, middels een referendum. Dit, in tegenstelling tot de historische Autonomie van de voormalige Nederlandse Antillen in 1954. Het inspirerende van het gesprek was dat nu de tijd gekomen is om het niet langer alleen te hebben over onze autonomie op papier, maar dit te transformeren naar de bewoners van het eiland, naar de persoonlijke autonomie. Bij deze persoonlijke groei naar binnen, naar innerlijkheid en een groter en dieper besef en beleving van het begrip autonomie, zou de kerk ook een actievere rol kunnen spelen. Niet langer alleen maar praten over het belang van de politieke autonomie maar het begrip door dragen naar de mens die uiteindelijk zijn eigen realiteit schept.
Omayra Leeflang gaf onlangs een goeie analyse en reflectie over deze zo belangrijke ontwikkeling in onze groei tot een volk en een natie. Zij trok daarbij de lijn van het historisch begin op in 1945 naar de keuze van een nieuw tijdstip - de bepaling van een specifieke datum - in onze geschiedenis. Dit deed mij nadenken over de combinatie van de getallen 10-10-2010.
Het is mij niet bekend of er een bepaalde filosofie achter de keuze en vaststelling van deze datum heeft gelegen en of deze filosofie uitgedragen is, of dat het gewoon willekeurig is geweest. Niettemin heeft het mij sindsdien wel beziggehouden en ben ik me gaan verdiepen in de betekenis van deze getallen. Want 10:10 is niet zomaar een getal, net zomin als bijvoorbeeld 11.:11, 12:12 en 16:16 die zijn. Ik heb het dan over de double digit Angel Numbers ofwel Meestergetallen die een mystieke betekenis geven aan ons bestaan en onze missie hier op aarde.
Een duik in de spirituele literatuur en op internet, in dit geval de literatuur over nummers, geeft bij het dubbele getal 10:10 het volgende te lezen: ‘Goddelijke leiding van spirit en de engelen vragen je jouw gedachten te veranderen. Nieuwe plannen komen eraan’.
De gedachte hierachter is dat men aanwijzingen ontvangt van God via gedachten, ideeën, inzichten of helderwetendheid. Men moet positief blijven ten aanzien van de boodschappen die men ontvangt. 10:10 Geeft de indicatie dat het tijd is voor persoonlijke ontwikkeling, spiritueel ontwaken en verlichtheid/opheldering/verduidelijking. Onze gedachten, focus en intentie moeten gericht zijn en blijven op onze zielsmissie en levensdoel. Als men dit kan opbrengen, zullen onze vibraties naar een hoger plan gebracht worden en zal dit overvloed en positieve energieën aantrekken in ons leven en de overstap van het oude naar het nieuwe. Het vorenstaande wil ik doortrekken naar ons samenleven en verbroedering met elkaar. Opmerkelijk is dat de laatste tijd steeds meer de roep te horen is om het positieve te benadrukken. Het moet onze prioriteit worden om beperkende gedachten, overtuigingen en meningen om te zetten in positieve en affirmerende zelfgesprekken. Dit helpt ons onze doelen en prestaties waar te maken. Voorwaar geen makkelijke opgave voor onze geestelijke, spirituele en sociale leiders om het concept autonomie naar het vlak van de mens, de samenleving, onze natie te brengen. Immers niet ieder mens bevindt zich op hetzelfde moment op hetzelfde niveau van persoonlijke, sociale en spirituele ontwikkeling. Elkeen heeft zijn eigen pad te doorlopen met vallen en opstaan. Elkeen staat weer meer of minder open voor de vervulling zijn of haar levensopdracht. Hoe zal de persoonlijke autonomie in congruentie te brengen zijn met de politieke autonomie?
En nu over 2018. Hierover staat te lezen: Het Meestergetal 2018 herinnert ons eraan dat onze gedachten, overtuigingen, meningen, intenties, acties, gedrag en houding de ervaringen in ons leven bepalen. Met deze mooie instelling - een positieve houding in combinatie met de juiste actie - zullen wij overvloed en succes aantrekken en manifesteren op velerlei vlakken.
Zijn wij, ieder op zich bereid dit voor mekaar te krijgen met ondersteuning van de faciliterende input van kerk en overheid? Ik heb al verschillende mensen om me heen zien glanzen maar het is nog niet massaal genoeg, gezien de dagelijkse turbulenties en uitdagingen om ons heen in Pais Kòrsou.
Laten wij allemaal glanzen vanaf nu en in de toekomst op de tiende oktober.

Diana Lebacs,
Curaçao

ADBrief 800

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.