De politie heeft bij Hato gecontroleerd en in een uur tijd was het resultaat: 34 gecontroleerd en daarvan 15 beboet, waaronder geen rijbewijs, geen verzekering, niet gekeurd, geen belasting betaald, geen helm op. Sinds de politie nu al een paar jaar regelmatig op de weg controleert zijn deze cijfers bekend. Al meerdere keren heb ik gewezen op het feit dat uit deze cijfers de conclusie kan worden getrokken dat het goed mis is met ons verkeer. Er is dus een veel te groot percentage fout op de pakweg 80.000 voertuigen. De enige oplossing is dit structureel aanpakken. Als ik de minister hoor vertellen dat er veel auto's gekeurd zijn bij het keuringslokaal, dan is dat helemaal niet interessant, aangezien dat het werk is van het keuringslokaal. Een druk op de knop van de computer en we weten precies wie niet gekeurd zijn, nog een druk op de computer en we weten precies wie niet verzekerd is, wie geen belasting heeft betaald. Op 15 februari 2016 is er een landsbesluit uitgekomen met de overweging dat de regering de veiligheid van de burger van groot belang acht, dat de regering van oordeel is dat zij een rol heeft bij het voorkomen van dodelijke verkeersongevallen en van verkeersongevallen ten gevolge waarvan betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen is er een Coördinatie Platform Verkeersveiligheid opgericht. Dit platform bestaat uit een ministeriële stuurgroep bestaande uit verschillende ministers, een projectteam bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries en werkgroepen. Dit platform heeft sinds 2016 niet gefunctioneerd. De ongevallencijfers worden opgeslagen in de computer van Forensys, maar worden niet vrijgegeven, omdat er geen bijdrage geleverd wordt door onder andere de overheid. Sinds 2015 zijn de cijfers niet meer openbaar. Een week veilig verkeer heeft geen enkel nut als dit niet gedragen wordt door de complete regering en alle ministers die te maken hebben met een veiliger verkeer. Een klein voorbeeld: het ministerie van Verkeer heeft dubbele strepen laten trekken tussen verkeersplein Kirindongo (Zegu) en Grote Berg. Hier had een afspraak gemaakt moeten worden met de politie: meteen na schilderen de komende weken dagelijks laten controleren op toch inhalen. Als je dit niet doen heeft schilderen geen enkele zin, daarnaast ontbreken de borden inhalen verboden en de maximumsnelheid op deze nu eenbaansweg met inhaalverbod. Vanaf volgende maand wil ik dagelijks de ongevallencijfers zien op de website van Forensys en ik wil van de overheid nu eindelijk eens horen dat het platform functioneert en maandelijks een verkorte rapportage geeft aan ons burgers. Ik heb het al meerdere keren voorgesteld: minister-president, in het belang van de verkeersveiligheid en het uitgangspunt in het regeerprogramma, de regering streeft ernaar om Curaçao in 2030 in de top 10 landen met het meest veilige verkeerssysteem ter wereld te laten behoren: trek deze kar.
Henk Pasman,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.