Het verkeer is en blijft onveilig. De maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen hebben bijna niets geholpen aan een veiliger verkeer. Het een jaar geleden opgerichte verkeersplatform heeft geen maandelijkse rapportage aan de minister opgeleverd, oftewel is niet bij elkaar geweest, dus bestaat niet. De minister vertelde aan de journalisten dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan het beleid en dat niet alles direct te zien is. Er is een rapport van de Algemene Rekenkamer van 11 december 2013 en een rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving uit 2017. We zien en lezen een aantal uitvoeringen, zoals meer controle van de politie op de weg met als resultaat een overzicht van wat allemaal fout is bij deze controles: geen rijbewijs, geen riem om, geen verzekering, niet gekeurd, om de belangrijkste te noemen. VVRP is aan het schilderen geslagen, maar schilderen bijvoorbeeld niet de versleten verf op rotondes, plaatst borden van 80 km/uur op plaatsen waar eerst de infrastructuur op deze snelheid moet worden aangepast. Plaats borden adviessnelheid 50 km/uur bij Promenade om de voetgangers te beschermen, maar dit adviesbord mag daar helemaal niet voor gebruikt worden en daarnaast helpt het helemaal niets, de automobilist blijft gewoon te hard rijden. Een jaar al is de minister onderzoek gestart naar het wel of niet toelaten van auto's met rechts stuur, nog steeds geen resultaat, reden: politiek probleem! Conclusie: er ontbreekt beleid en de ministers begrijpen niet en zijn blijkbaar niet in staat, na een jaar geen verkeersplatform, het onveilige verkeer echt aan te pakken over de hele linie. Schilderen van lijnen helpt helemaal niets tegen de jarenlange ontstane cultuur van onveilig verkeersgedrag. Denk je nu werkelijk dat door een dubbele streep te trekken op de Weg naar Westpunt er niet meer ingehaald zal worden? De meeste automobilisten weten niet het verschil tussen de rotonde Janwé en Hariri. We weten precies wie niet verzekerd is maar gaan dit controleren langs de weg! De Wet kentekenaansprakelijkheid zal een goed hulpmiddel zijn maar is er nog steeds niet. Er is geen samenwerking over de departementen heen, daarom heb ik de minister-president voorgesteld dat hij deze kar zou moeten trekken, maar hij wil er nog niet aan. Is een jaar niet functioneren van het verkeersplatform niet voldoende? Ik zou uitgenodigd worden door de vaste Statencommissie, maar ben nog in afwachting. Ik heb SVB gevraagd naar de kosten gerelateerd aan verkeersslachtoffers, ze zijn bezig dit uit te zoeken. Ik ben bereid deel te nemen aan het platform, maar durft de overheid dit aan? Ik ben 74 en heb nog tijd hiervoor en kost niets.

Henk Pasman,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.