Dat ons ambtenarenapparaat niet draait is een feit waar wij niet omheen kunnen en dat weet iedereen. Telkens weer komt er iemand die de media afstruint om een poging te doen om daar verandering in te brengen, echter zonder resultaat en dat weten ze van tevoren want nog steeds regeert de regering niet, maar die zielige ambtenaar in dat kantoortje zonder ramen met die ene stempel die jij als investeerder nodig hebt om te kunnen beginnen.
Een voorbeeld hiervan is dat er duizenden aanvragen liggen te rotten bij FKP voor een volkswoning en dat er bij DROV/ROP duizenden aanvragen liggen te rotten voor een stukje erfpacht grond.
Dat werkt alleen maar illegaliteit en corruptie in de hand en een voorbeeld hiervan is al die stegen in Pietermaai die opeens ‘verdwenen’ zijn, straat vol terrasjes op het trottoir zonder terrasvergunning, 10.000 woningen die gebouwd zijn zonder bouwvergunning, een hele buurt die gebouwd is zonder bouwvergunning en zo kunnen we wel doorgaan.
Van de week was de voorzitter van de Kamer van Koophandel op de tv om te klagen over onze economie, die niet eens met zweepslagen vooruit te branden is, en merkte op dat de reden waarom investeerders wegblijven is dat het traject om de nodige vergunningen te krijgen zo lang duurt. Soms wel een jaar. Dat moet versneld worden zodat de investeerders zo gauw mogelijk aan de slag kunnen.
Helemaal mee eens. Dat moet niet alleen voor de investeerders, maar ook voor de burgers gelden, want dan kunnen we sneller aan het werk en onze carport afmaken of ons weekendhuisje bouwen.
Maar het is niet de eerste keer dat ik die kreet hoor. Dat hoor ik al decennialang en iedereen weet waar de schoen wringt, maar niemand doet er wat aan.
Jaren geleden hebben ze een ‘One Stop Shop’ geopend voor investeerders en noemden ze het Curinc. Ze hadden een prachtkantoor in het WTC met mooie chique leren stoelen en heel dure bureaus en natuurlijk hoorde daar een secretaresse bij met airbags waar General Motors jaloers op zou zijn.
Men zou het probleem van trage goedkeuring van de vergunningaanvragen oplossen door voor elke investeerder een projectmanager aan te wijzen die alle vergunningen voor de investeerder zou regelen om zo de projecten sneller te doen verlopen.
Men ging op reis (businessclass natuurlijk) om investeerders aan te trekken, vloog de wereld rond en ging zelfs naar Japan met een enorme delegatie om in Tokyo de sushibars te bestormen. Ze kwamen terug met allemaal mooie verhalen dat de reis heel erg succesvol was en dat het nou wachten was op de investeerders. We wachten nog!
Maar dat mag de broek niet bollen, want we gaan naar de volgende en reisden de andere kant uit, want we zijn naar het oosten gegaan en nu gaan we het westelijk halfrond af reizen. Kwamen ze weer terug met diezelfde mooie verhalen. Na een poos verdween Curinc omdat de resultaten wegbleven en het handen vol geld heeft gekost.
Daarna is er nog een poging gedaan om weer met zoiets te beginnen wat ook niet gelukt is, want wat men zich niet realiseert is dat de regering niet regeert, maar dat manneke met die stempel in dat donkere kantoortje, die de investeerder nodig heeft om te kunnen werken, die bepaalt! En laten we eerlijk zijn, die is zo gedemotiveerd, het zal hem een worst wezen of dat project er komt of niet.
Ik blijf lachen op deze klip want nog steeds wil men de realiteit niet zien en dan staan ze raar te kijken dat de economie niet draait.
Arthur Donker, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.