Voor de komende zes jaar zijn we weer verzekerd van een geaccrediteerde en positief beoordeelde lerarenopleiding funderend onderwijs aan de University of Curaçao. Dat is natuurlijk een felicitatie waard en er is geen twijfel mogelijk over de kwaliteit van de opleiding, maar toch zullen we ons moeten afvragen of we wel zeker weten dat we voor Curaçao hiermee op de goede weg zijn. Dit is, anders dan u nu wellicht denkt, geen aanval op personen of instanties, maar wel op het systeem.
Na de eeuwwisseling hebben we op Curaçao het klassikale onderwijssysteem met directe informatie achter ons gelaten en zijn we in het funderend onderwijs overgestapt naar de zelflerende leerling, met als uitgangspunten het bevorderen van het zelflerende vermogen van het kind en een grotere betrokkenheid van de ouders hierbij. ‘Enseñansa di Fundeshi’ is een prachtige nieuwe naam voor ons basisonderwijs, waarin het doel beeldend tot uitdrukking komt. Het moet een fundament leggen onder onze samenleving. Van een fundament mag je verwachten dat het concreet is, egaal en krachtig genoeg om het eigen gebouw te dragen. En hier wringt de schoen. Het leermodel van de zelflerende leerling is niet concreet, integendeel, de leerlingen moeten het met tassen vol huiswerk vooral thuis zelf uitvinden. Het is niet egalitair, want doordat de leerstof niet klassikaal wordt aangeboden, zijn leerlingen bij het maken van het vele huiswerk totaal afhankelijk van ouders, dure huiswerkbegeleiding of vrijwilligers. En de grote aantallen drop-outs bewijzen dat het funderend onderwijs niet krachtig genoeg is om de hele samenleving te dragen.
Hoe wreed dit systeem eigenlijk is, werd me duidelijk toen buurjongen Angelo opgewekt bij me binnenstapte met de woorden: ‘Vandaag is mijn huiswerk heel gemakkelijk. Het gaat over Ford en mijn vader heeft een grote Ford en mijn moeder heeft een grote Ford, daar weet ik dus echt alles van!’
Hij is tien jaar oud en zit in groep vijf, wat niet best is. Zijn ouders hebben kosten nog moeite gespaard om hem op een van de beste scholen voor funderend onderwijs te krijgen. Maar wat zij nooit begrepen hebben, is dat die goede FO-scholen zo goed zijn, omdat het thuisfront goed is en zij schieten op dat punt hopeloos te kort. Bij zelfontdekkend leren moet je inderdaad een verbinding maken met de voorkennis die je hebt, maar het gaat hier niet over Ford met een ‘d’, maar over fort met een ‘t’ en hiervan heeft Angelo geen flauw idee. Dus met de huiswerkmap in de auto naar Fort Nassau en daar ligt de hele geschiedenis aan zijn voeten. Voor die dag is hij weer gered.
Elisabeth Hollander,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.