Arrindell schrijft in de Amigoe van 8 mei dat armoede op Curaçao veroorzaakt wordt door gebrek aan initiatief en productiviteit. Maar waarom alleen op Curaçao? Hoe zit het met de armoede in Nederland? En met die in Haïti? Volgens Arrindell zijn de Haïtianen op Curaçao productief en initiatiefrijk en daarom niet arm. Maar waarom waren diezelfde Haïtianen in hun eigen land dan wel ‘straatarm'? Waren ze daar niet productief genoeg of is er toch een andere reden waarom ze in armoede leefden? Het stuk van Arrindell raakt kant nog wal. Het staat vol met drogredenen, ongefundeerde beweringen en, ‘weinig mensen durven het te zeggen’: het stuk is ronduit racistisch. Wat Arrindell verder beweert over socialisme, kansarme kinderen en de welvaartsstaat valt in het niet bij de blatende onzin die hij neerpent. Alleen al het indelen in een ‘ik’ en een ‘ze’ getuigt van Arrindells geestelijke armoede. ‘Ze’ gebruiken internet om roddels te volgen, ‘ze’ zitten passief onder de boom en klagen... Mijn buurman is 24 en heeft geen werk. Op zijn sédula staat dat hij niet de Nederlandse nationaliteit heeft, terwijl hij daar wel recht op heeft. Hij kan daarom geen legaal werk krijgen. Een werkvergunning aanvragen kost meer dan duizend gulden en duurt 4 maanden. Een aantal mensen is al langere tijd bezig om te zorgen dat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt, maar zolang dat niet lukt kan deze jonge vent geen kant uit. Initiatief wordt niet beloond en de productiviteit is nul. Mijn buurvrouw is 51. Ze is kapster. Ze heeft bij FKP een ruimte aangevraagd om haar zaak in te beginnen. FKP geeft haar de kans niet, ondanks allerlei cursussen van de overheid voor het starten van een eigen bedrijf, en stopt er een andere ondernemer in die ergens verderop in de straat al een commercieel pand huurde. Initiatief genoeg, beloning nul komma nul. Arrindell is behalve libertair ook wereldvreemd en heeft geen idee van de werkelijke redenen van armoede.

Ace Suares,
Curaçao

ADBrief 800

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.