Zie tekening voorstel aanpassing rotonde Hariri. Nadeel van de huidige indeling is kans op botsingen, doordat er met twee auto's tegelijk van de rotonde afgegaan kan worden. De banen zijn na verloop van tijd niet meer zichtbaar. Uitleg van deze situatie aan de automobilist kan alleen mondeling, schriftelijk, met video. De praktijk laat zien dat dit niet werkt, omdat je niet alle automobilisten hiermee bereikt. Oplossing is een andere indeling van de rotonde, zodanig dat geen uitleg meer nodig is en je vanzelf merkt hoe te rijden op deze rotonde. Het enige wat de automobilist moet weten is dat het verkeer op de rotonde voorrang heeft, maar zelfs dat is niet nodig, aangezien je dat vanzelf ziet aan de haaientanden op het wegdek. Wat is nu de verandering? Met geel aangegeven een verhoging op het wegdek, fysieke scheiding tussen de twee banen op dit gedeelte. (idem zoals op de banen op de Santa Rosaweg bij McDonalds). Uitbreiding van de bestaande verhoging, zie bruin, zodat daar één baan is afgesloten. Haaientanden laten maken van geel beton. Gele klinkers plaatsen in plaats van verf, zie alle gestreepte witte lijnen. Automobilist A kan alleen rechtsaf en automobilist B kan rechtsaf, rechtdoor en linksaf. Geen conflict meer tussen banen. Aankomende auto's moeten alleen voorrang verlenen aan het verkeer op de rotonde. Dit is geen kostbare aanpassing en is voor alle automobilisten duidelijk te zien en te begrijpen ter plaatse, inclusief toeristen. Geen verfonderhoud meer. In principe geen botsingen meer. Zelfde doen bij rotonde Julianadorp en Zegu (verkeersplein Kirindongo). Er zijn dan nog alleen twee type rotondes, met één baan of met twee banen.

Henk Pasman,Curaçao

rotonde


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.