De flamboyante Gladys van Dal is overleden. Met haar kleurrijke kleding en uitbundige hoeden trok ze altijd veel bekijks en zeker als ze weer op pad ging voor haar natuurmissie! Een missie die zijn weerga niet kende!gladys2
Stichting Nationale Boomfeestdag-Nederland leerde Gladys kennen via Lissette Bor. Laatstgenoemde zat in een Antilliaanse netwerkgroep in Nederland waar ze de directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag, Peter Derksen, in 2006 ontmoette. Hij had in 2005 aan koningin Beatrix het Beatrix JubileumBos aangeboden, ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. Ook kinderen van de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk waren hierbij betrokken. Tijdens een informeel gesprek opperde (toen) koningin Beatrix of er ook een Boomfeestdag op de eilanden georganiseerd kon worden. Hiermee aan de slag gaand besprak Peter Derksen dit met Lissette Bor en zij attendeerde de stichting op een dame op Curaçao die al jaren bezig was met een Boomplantdag op VN-Dag-voor-het-Kind. Dit was Gladys van Dal. Zij hield van het milieu en van bomen, haar leven was bomen. Vandaar de naam Bomenkoningin. Iedereen kent haar, van de minister-president tot de man-op-straat. Mede dankzij Gladys werd in 2007 de eerste Koninkrijks Boomfeestdag op Curaçao gevierd. Met haar inzet en netwerk werden scholen benaderd, hoogwaardigheidsbekleders uitgenodigd en samen met Sandra Reemer (ambassadrice van de Nederlandse Boomfeestdag) en Mavis Albertina werd op 15 december 2007 een prachtig programma georganiseerd op het Beatrixplein, Capriles-Kliniek en Christoffelpark. Samen met de marine, minister-president Emily de Jongh-Elhage en mevrouw Dulce Goedgedrag-Terborg (eega van de gouverneur) plantten 150 kinderen bomen en gaven ze water. Dit laatste was essentieel voor Gladys, omdat ‘nazorg nog belangrijker was dan het planten zelf’. Jaarlijks organiseerde Gladys nog een Boomplantdag op het eiland.
In 2008 was Gladys eregast bij de Nationale Viering Boomfeestdag in Rotterdam, waar ze geëerd werd als Bomenkoningin en een boom voor Curaçao plantte.
In navolging van Curaçao werd op 22 november 2009 op Bonaire de tweede Koninkrijks Boomfeestdag georganiseerd samen met Stinapa. Ook hier bleek Gladys onmisbaar. Op 21 november 2010 werd de derde en (vooralsnog) laatste Koninkrijks Boomfeestdag georganiseerd op Aruba samen een paar honderd kinderen en met minister-president Mike Eman en gouverneur Refunjol. Eigenlijk vanzelfsprekend had Gladys ook hier een duidelijke en essentiële inbreng.
Hopelijk wordt op Sint Maarten de vierde Koninkrijks Boomfeestdag gevierd. Dit vanwege de enorme schade aan de natuur en bomen vanwege de grote natuurramp. Een verzoek ligt hiertoe bij het ministerie van Koninkrijksrelaties. Hierbij zou Gladys logischerwijs ook betrokken worden.
Helaas kan dat niet meer, maar we zijn dankbaar dat Gladys zó oud heeft mogen worden en…dat ze hierdoor aan zo veel kinderen de waarde en het belang van bomen in de natuur en de leefomgeving heeft laten inzien. Gladys we zullen je missen en we hopen dat je werk voortgezet wordt. Wie weet kan er ter herinnering aan jouw werk een flamboyant-boom geplant worden!
Lissette Bor,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.