Ik heb met veel aandacht en interesse de nationale toespraak van onze premier Eugene Rhuggenaath beluisterd. De conclusie is: het kabinet is vastberaden en zal zich niet met de rug tegen de muur laten plaatsen in het geval het traject met GZE niet tot een goed einde komt. Het kabinet zal al het mogelijke doen om onze raffinaderij na 2019 open te houden.
Vervolgens lees ik een bericht in de krant dat Stichting GreenTown Curaçao met een eigen voorstel komt voor een ‘Plan B’. Over het zogeheten ‘Plan B’ zei de premier, dat het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) de opdracht heeft gekregen alle mogelijke alternatieve scenario’s te inventariseren. Dit ‘om de modernisering van onze raffinaderij te garanderen en ook de bouw van de LNG-terminal’. Het MDPT moet de scenario’s beschrijven die zich kunnen voordoen voor zowel de modernisering van de raffinaderij als de bouw van de LNG-terminal.
Sinds Stichting GreenTown Curaçao een plan heeft gepresenteerd als een alternatief voor de raffinaderij. Ze hebben van geen enkele gouvernementele instantie steun gekregen voor hun plan. Onze regering, zowel de vorige als deze, is vastberaden om de raffinaderij na 2019 open te houden.
Ik heb echt bewondering voor Stichting GreenTown Curaçao voor hun doorzettingsvermogen, om hun plan om het Isla-terrein door Curaçao zelf schoon te laten maken en duurzaam, groen en op de toekomst gericht te ontwikkelen, te realiseren. GreenTown heeft haar expertise aangeboden om de overheid hierbij te ondersteunen en heeft in de gesprekken al innovatieve ideeën aangedragen over hoe dat zou kunnen.
Een grote meerderheid in onze samenleving, gesteund door onze overheid, is zich er echter van bewust dat er geen alternatief op korte termijn bestaat om, zoals via de raffinaderij, 18 procent aan deviezen voor de landskas te genereren om de import van de levensmiddelen die wij nodig hebben, te kunnen betalen.
Desalniettemin kan de Stichting GreenTown Curaçao overwegen om hun plannen aan te passen en hun project op een ander deel van Curaçao uit te voeren. Stichting GreenTown Curaçao beschikt over veel expertise en waardevolle innovatieve ideeën en kan bijdragen aan een Masterplan voor duurzame economische ontwikkeling van Curaçao op lange termijn.
Helga Mensing,
Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).